Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dottern Hanna menar att det känns som en lättnad att det finns en möjlighet till upprättelse. Kollage: GP Bild: Per Wahlberg

Brittisk seriemördare kan ligga bakom preskriberat Göteborgsmord

Den sadistiske seriemördaren Peter Sutcliffe, mer känd som ”Yorkshire Ripper”, fälldes för 13 kvinnomord i England i början av 80-talet. Nu undersöker brittisk polis om han kan kopplas till två kvinnomord i Sverige, varav det ena skedde i Göteborg.

– Jag vet inte om jag är mest glad för att fallet kanske kommer lösas eller ledsen för att allt kommer rivas upp igen, säger Hanna – dotter till Göteborgskvinnan som mördades för 36 år sedan.

Två svenska kvinnor hittades mördade på liknande sätt i två olika städer inom en månads tid under sensommaren 1980. Idag är morden på 31-åriga Gertie Jensen och 27-åriga Margareta Thörling preskriberade i Sverige, men arkiven har trots det öppnats upp igen efter begäran från brittiska utredare, skriver Kvällsposten.

En särskild grupp undersöker nu om Yorkshire Ripper ligger bakom ytterligare mord. 1981 skapade han svarta rubriker när han fälldes för mord på 13 kvinnor. Han dömdes till livstids fängelse, men nu misstänker utredarna att han kan ligga bakom mord på 17 kvinnor till.

– Jag ser på det med skräckblandad förtjusning. När fallet preskriberades kunde jag äntligen släppa det och jag hoppades att folk skulle sluta spekulera i vem det var. Nu rivs allt upp igen. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är spännande att det kanske visar sig att det var en brittisk seriemördare, det känns som något fiktivt, säger dottern Hanna.

Kroppen hittades vid Gullbergskajen

Gertie Jensen hittades naken och ihjälslagen på en rivningstomt nära Gullbergskajen i Göteborg tidigt på morgonen den 12 augusti 1980. Förundersökningen lades ned efter ett år, men togs sedan upp igen 2005 med hopp om att ny teknik skulle kunna leda till att man hittade mördaren, men det blev ingen träff utan fallet preskriberades.
– Det värsta var att min pappa misstänktes ligga bakom mordet. Så jag fick bo i fosterhem fram tills att man avskrivit honom som möjlig gärningsman, men trots det har folk fortsatt sprida det illvilliga ryktet. Det gör ondast, menar Hanna.

LÄS OCKSÅ: Mordet på Gertie Jensen preskriberat

 

"Han var så konstig och otäck"

Det andra mordet som man misstänker att Yorkshire Ripper ligger bakom inträffade i Malmö, mindre än en månad efter Göteborgsmordet. Offret hette Teresa Thörling och hittades under en matta i en rivningskåk på en måndagseftermiddag, 1 september 1980.

Hon hade senast setts på lördagen dessförinnan. En kvinnlig bekant hade sent på eftermiddagen sett hur hon åkte i väg i en bil från Exercisgatan i Malmö med en man.

– Jag minns honom väl. Han var så konstig och otäck. Han verkade aggressiv, berättade kvinnan för Kvällsposten.

Nu har det gått 36 år sedan kvinnorna mördades och allt hopp om att lösa fallen verkade utdött, tills svensk polis kontaktades av den specialgrupp som utreder Yorkshire Ripper-fallen.

Beviset som kan fälla mördaren: Ett hårstrå

Kalla Fall-grupperna i Göteborg och Malmö har fört samtal om de två morden. Det finns tydliga likheter fallen emellan, men även skillnader när det gäller möjligheterna att knyta den brittiske massmördaren till morden.
– När det gäller mordet i Göteborg finns inte den typ av forensiska spår som finns när det gäller mordet på Teresa Thörling, sa kriminalkommissarie Bo Lundqvist på polisregion Syds Kalla fall-grupp till Kvällsposten.

Den avgörande bevisningen ska vara att det på Teresa Thörlings döda kropp hittades ett hårstrå som kan vara mördarens och övriga forensiska spår har bevarats på ett korrekt sätt hos Malmöpolisen. Bevisen från mordet på Gertie Jensen anses däremot till stor del vara obrukbara. Förhoppningen var att modernare dna-teknik och fingertrycksregister skulle hjälpa polisen att hitta Gerties mördare och 2005 genomfördes analyser på det bevismaterial som sparats. Ansträngningarna gav i slutändan ingen träff.

Även om man rent juridiskt inte skulle fälla den brittiske massmördaren för mordet på din mamma, skulle du känna att du fått upprättelse om han fälls för Malmömordet?
– Ja, för då får vi i familjen en individ som är en trolig gärningsman. Polisen har sagt till oss att det med största sannolikhet var samma person som låg bakom bägge morden. Samtidigt får då alla andra som blivit anklagade upprättelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.