Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Brittisk parlamentsledamot död efter knivattack

Parlamentsledamoten Sir David Amess, 69, i brittiska underhuset har under fredagen blivit attackerad med kniv, rapporterar Sky News. Några timmar efter händelsen meddelar polisen att han avlidit av sina skador och att en person har gripits misstänkt för mord.
Under natten mot lördagen förklarade den brittiska polisen att det rör sig om ett terrordåd.

Strax efter klockan 12 lokal tid larmades den brittiska polisen till en kyrka i kuststaden Leigh-on-Sea i Essex, öster om London. När de anlände till platsen hade parlamentsledamoten Sir David Amess, som representerar det Konservativa partiet i det brittiska underhuset, attackerats.

– Han blev knivhuggen flera gånger, säger kommunalrådet John Lamb till Reuters.

Enligt Sky News befann sig parlamentsledamoten i kyrkan för att träffa väljare, när en person ska ha gått in och attackerat honom med kniv.

Han avled på platsen

Flera ambulanser och även en ambulanshelikopter väntade i närheten av kyrkan, men enligt kommunalrådet hade Sir David Amess ännu inte förts till sjukhus mer än två timmar efter attacken och avled på platsen.

Vid 16-tiden meddelar polisen i Essex att Sir David Amess dött av sina skador och att en 25-årig man har gripits i samband med attacken, misstänkt för mord. Man söker för närvarande inte efter några fler gärningspersoner.

Politiker reagerar på händelsen

Flera av landets politiker har twittrat om händelsen.

”Det är mycket alarmerande och oroande nyheter [...] Mina tankar går till Sir David Amess och hans familj”, skriver den före detta premiärministern och partiledaren för det konservativa partiet David Cameron.

Även partiledaren för oppositionspartiet Labour, Keir Starmer, har tagit till twitter.

”Hemska och djupt chockerande nyheter. Tänker på David, på hans familj och på hans personal”, skriver Keir Stramer.

Behandlar dådet som ett terrorbrott

Polisen berättar att utredningen befinner sig i ett tidigt skede, men att de inte utesluter ett eventuellt terrordåd än, rapporterar Sky News.

”Det kommer att vara för utredare att avgöra om detta kan ha varit en terrorincident eller inte. Som alltid kommer de ha ett öppet sinne”, sade Ben-Julian Harrington, polischefen i Essex.

Under natten mot lördagen uppgav Metropolitan Police i London på Twitter att polisen kommer att behandla mordet som ett terrordåd.

"Den tidiga utredningsfasen har visat att ett möjligt motiv kan kopplas till islamistisk extremism", skriver polisen och uppger att utredningen leds av en särskild enhet för kontraterrorism.

Liknande attacker har skett tidigare

Den dödliga knivattacken mot Sir David Amess död är en av flera attacker som skett mot brittiska politiker under de senaste åren.

Bland annat mördades Labourrepresentanten Jo Cox 2016, även hon i samband med ett väljarmöte, då hon sköts på öppen gata.

Innan dess utsattes parlamentsledamoten Stephen Timms för en knivattack år 2010, efter att han röstat för Irakkriget.