Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att kinesiska Huawei förser britterna med 5G-nät oroar försvarsminister Gavin Williamson. Arkivbild.

Brittisk oro över 5G-nät från Huawei

Den brittiske försvarsministern Gavin Williamson är djupt oroad över den kinesiska teknikjätten Huaweis inblandning när Storbritannien går över till 5G-nät.

- Jag känner en stor oro över att Huawei håller Storbritannien med 5G-nät. Det är någonting som vi borde titta mycket noga på, säger han till The Times och tillägger:

- Vi måste erkänna det faktum som nyligen blivit känt: att den kinesiska staten ibland agerar på ett skadligt sätt.

Tidigare har chefen för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, Alex Younger, varnat för att Storbritannien måste fatta beslut om företag som Huawei ska ges inflytande.

Centrala England är tänkt att bli först ut med att testa 5G-teknologin i stor skala.

Huawei har varit i hetluften sedan USA försökt svartlista bolaget internationellt och dess Kanada-chef gripits. Västländer är rädda för att telekombolaget kan fungera som en trojansk häst för Kinas säkerhetstjänst.

USA:s president Donald Trump överväger att i ett presidentdekret i januari bannlysa alla amerikanska företag från att använda utrustning från Huawei, enligt källor till Reuters. Ordern har förberetts i månader och riktar sig mot utländska telekombolag som kan utgöra en nationell säkerhetsrisk för USA, enligt källorna.