Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens finansminister Philip Hammond poserar med sin budgetportfölj framför tjänstebostaden 11 Downing Street i London.

Brittisk budget med brasklapp för brexit

Åtstramningarnas era är snart slut, lovar Storbritanniens finansminister Philip Hammond i sin budget för det år då hans land ska lämna EU. Men samtidigt varslas om en krisbudget om det blir en brexit utan uppgörelse med EU.

Oppositionen i Labour – som styrde Storbritannien fram till 2010 – får sig som väntat en rejäl skrapa av finansministern när han budgettalar i det brittiska underhuset.

- De senaste årens tuffa beslut har inte styrts av ideologi. De drevs fram av nödvändighet och det motsatta partiets misslyckanden, säger Hammond, som nu lovar bättre tider.

- Som alltid har vi gjort vad som krävts. Nu öppnar vi ett nytt kapitel i det här landets ekonomiska historia. Åtstramningarnas era närmar sig slutet, hävdar Hammond i London.

Krisbudget?

Lika väntat är ändå att han också slänger in en brasklapp. Finansdepartementet håller extra hårt i pengarna i år, för att kunna hantera vad som än sker i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU den 29 mars 2019.

- Vi är övertygade om att vi kan nå en uppgörelse. Men vi kommer att fortsätta planera för alla eventualiteter, säger Hammond.

Framför allt råder osäkerhet kring vad som kommer att ske om inte Storbritannien och EU kan enas om ett utträdesavtal. I så fall har finansministern flaggat för nödåtgärder.

- Vi skulle behöva överväga en annorlunda strategi, och ärligt talat skulle vi behöva en ny budget, sade Hammond i en intervju med tv-kanalen Sky News i söndags.

Budgeten bekräftar tidigare utlovade satsningar på hälsovården, men också bättre bredband, vägar och stöd till småföretagare – inte minst de många butiksägare i brittiska stadskärnor som fått allt svårare att klara av konkurrens från stormarknader utanför centrum.

"Gnällfästning"

Tanken är att Hammonds budget redan på torsdag ska kunna godkännas av parlamentet.

Välbehövligt stöd kom på måndagen från nordirländska unionistpartiet DUP som tills vidare lovar att inte fälla budgeten, något man annars varnat för om inte brexitförhandlingarna går som DUP vill.

Finansministern lär ändå behöva gå en försiktig balansgång mellan optimism och pessimism för att inte stöta sig för mycket med de olika falangerna inom det egna Konservativa partiet.

Jacob Rees-Mogg, en av partiets tyngsta brexitanhängare, tycker att finansdepartementet ser alldeles för mörkt på det brittiska utträdet.

- Finansdepartementet har varit en gnällfästning ända sedan omröstningen. Jag tror att det inom departementet finns ett inslag av missnöje över brexit och det är synd, sade Rees-Mogg till Sky News i söndags.