Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Britternas festhelg – innan nya coronaförbudet hann träda i kraft

Spridningen av covid-19 ökar i Storbritannien och landet inför från och med måndagen nya restriktioner som begränsar folksamlingar.
Då passade vissa britter på att festa rejält i helgen.

Från och med måndagen är det förbjudet att samlas i grupper större än sex personer i Storbritannien. Den nya åtgärden presenterades av premiärminister Boris Johnson i förra veckan, efter att smittspridningen av covid-19 ökat.

Helgen som gick var därmed den sista då det snarare var en 30-personersgräns som gällde. Då passade britterna på att festa.

LÄS MER: Tegnell förvånad över smittspridningen – inget scenario stämmer

Polisen upplöste sammankomster

The Guardian rapporterar om hur britterna tog till vara på den sista helgen före de nya restriktionerna. Tidningen skriver att polisen behövde upplösa flera sammankomster som bröt mot de redan befintliga, mer generösa, coronareglerna.

Efter att brottsligheten minskat dramatiskt under våren, uppges polisen i helgen haft lika mycket att göra som före pandemin.

– Det är nödvändigt för alla att ta personligt ansvar, hålla sig till begränsningarna och förhindra spridningen av det här dödliga viruset, säger Martin Hewitt, ordförande i den nationella polisorganisationen NPCC, till The Guardian.

LÄS MER: Så kan covid-19 bli en vanlig influensa

Uppmanas ange grannar

Den nya gränsen på sex personer gäller både inomhus och utomhus, men har vissa undantag för evenemang och verksamheter som redan omfattas av andra riktlinjer. Arbetsplatser och skolor är också undantagna.

Samtidigt uppmanar polisministern Kit Malthouse nu britterna att tipsa polisen ifall deras grannar bryter mot det nya förbudet, enligt BBC.

LÄS MER: Oron ökar i Europa – coronaviruset sprids snabbare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.