Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Britterna hedrade sin drottning – med sina kläder

Drottning Elizabeth II har förts till sin sista vila. Hundratusentals engelsmän hade klätt upp sig för att hedra sin drottning.
– Vi sörjer inte, vi hedrar hennes minne, säger Matthew.

Vädret var mulet och temperaturen sval. Det utlovade regnet sken med sin frånvaro och britterna gick man ur huse för att hedra sin drottning på väg till hennes sista vila.

Det var en lugn och sansad, om än enorm, massa av människor som rörde sig på Londons gator tidigt på måndagsmorgonen. Många hade klätt sig i sorgdräkt men lika många valde färg, precis som sin framlidna drottning.

Följde begravningen via storbildsskärm

I Hyde Park hade tiotusentals samlats framför storbildsskärmar för att följa drottningens begravning.

En av alla som hade tagit sig till Hyde Park var Diaz från Reading. Han hade klätt sig i svart med tydliga detaljer i guld för att hedra sin drottning.

– Jag är en sann rojalist. Den senaste veckan har jag sörjt och tittat på många dokumentärer i ett försök att hedra drottningens minne.

– Det här är en tid av reflektion. Elizabeths död har tvingat mig till reflektion av mitt eget liv men jag tror att även hela nationen skulle må bra av lite reflektion. Det är dags för oss, som en nation, att fundera på var vi har varit – och vart vi är på väg. Men det kan få vänta några timmar till, sa han.

Försiktigt positiv

När kistan fördes in i kyrkan reste sig hela Hyde Park. Bakom kistan gick drottningens barn kung Charles III, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward. Kameran låg klistrad på Charles.

Två som hade tagit sig till parken var Matthew från London och Chris från Essex. De båda männen har tjänstgjort i försvarsmakten och hade klätt upp sig, dagen till ära.

– Vi är här för att ta avsked av ”the boss”. Vi sörjer inte, vi hedrar hennes minne, säger Matthew från London.

– Det finns en bra chans att kungahuset moderniseras nu, så småningom.

Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Simen Knudsen, Bergen

– Jag är i marinen och är i London på övning. Eftersom det är en nationell helgdag idag fick även jag ledigt så jag tänkte passa på att uppleva det här.
Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Jo Hughes, Bath

– Det var väldigt viktigt för mig att komma hit idag. Drottningen har gjort så otroligt mycket för oss. Jag tror inte någon annan hade kunnat åstadkomma det hon åstadkommit.
Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Katy Gyi och dottern Edie, London

– Det känns viktigt att vara här med alla andra idag.
Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Ronnie Fox, Spanien

– Jag är från England ursprungligen men bor i Spanien. Jag flög in igårkväll. Att vara här, och vara klädd i flaggan, är det minsta jag kan göra för drottningen.
Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Chris, Essex och Matthew, London

– Den här betyder mycket, säger Matthew och pekar på medaljen till vänster som han fick efter att ha tjänstgjort på Nordirland. Men den här är helt oviktig, säger han och pekar på den andra, från tjänstgöring i Cypern.
Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Hunden Baddie, London

Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Gaynor, David och dotter Evie Blossom, Coventry

– Det är otroligt att så många är här idag. Det är fint att se att stämningen är så lugn och respektfull trots all negativitet som kungafamiljen ändå fått kastat i sin väg, säger David.
Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Julie Abiose Namatenu och Sola Oke, London

– Det här är sista chansen att visa vår drottning hur mycket vi respekterar henne. Hon hade alltid mycket färg och det ville vi också ha idag, säger Sola Oke.
Bild: Paul Wennerholm
Bild: Paul Wennerholm

Lenuta och Alisia, Rumänien

– Vår kung är släkting med drottning Elizabeth, så hon känns som familj!

LÄS OCKSÅ: Drottning Elizabeth II:s begravning

LÄS OCKSÅ: Många toppmöten under drottningens begravning

LÄS OCKSÅ: David Beckham köade för att ta farväl av drottning Elizabeth II

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.