Britter i chock efter nytt politikermord

Har inget hänt efter mordet på Jo Cox för fem år sedan? Storbritannien är i chock efter en ny dödlig attack mot en politiker på fredagen.

ANNONS
|

Jo Cox var en populär brittisk politiker för Labour. Den 16 juni 2016 sköts och knivhöggs hon utanför ett bibliotek i Birstall nära Leeds. Hon fördes till sjukhus men avled efter några timmar. Gärningsmannen, en 52-årig man, dömdes till livstids fängelse.

Precis som morden på statsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lindh i Sverige väckte det djup nationell förstämning och eftertanke. Det är en attack mot den öppna demokratin och har lett till ökad försiktighet och säkerhet kring offentliga personer i allmänna miljöer. Men det är alltid en kompromiss: grundvalen för folkstyre är att väljarna ska kunna möta sina politiker, prata och diskutera.

ANNONS

Men det kan ha ett högt mänskligt pris. På fredagen kom en ny skrämmande påminnelse om att ingen kan vara säker i personliga möten med allmänheten. Den mångårige konservative parlamentsledamoten Sir David Amess dog efter att ha blivit knivhuggen i sin valkrets in Essex. Det skedde i Belfairs Methodist Church i Eastwood av en 25-årig man som greps misstänkt för mord. En kniv beslagtogs.

Reaktionerna är oerhört starka och samstämmiga från alla politiker över hela Storbritannien, oavsett partitillhörighet, bakgrund och position. Premiärminister Boris Johnsson var chockad. Hälsoministern Sajid Javid beskrev David Arness som "en stor man, en stor vän och en stor MP, dödad medan han fullgjorde sin demokratiska roll". Finansministern Rishi Sunak sade:

– Den värsta aspekten av våld är dess omänsklighet. Den stjäl glädje från världen och kan ta från oss det vi älskar mest. Idag krävdes det en far, en man och en respekterad kollega. Alla mina tankar och böner är hos Sir Davids nära och kära."

Borgmästaren i Sadiq Khan (Labour) var "djupt, djupt ledsen" och beskriver David Amess som "en stor tjänsteman". Liberaldemokraternas ledare Ed Davey talade om "en riktigt hemsk dag för brittisk politik, men viktigast av allt är våra böner med alla människor som älskade David".

ANNONS

Med flaggorna runt parlamentet på halv stång sade underhuset talman Lindsay Hoyle:

– Detta är en incident som kommer att skicka chockvågor över parlamentariska samfundet och hela landet." Han var djupt bedrövad över dödandet av en "härlig man" och slog fast:

– De kommande dagarna behöver vi undersöka parlamentsledamöternas säkerhet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS