Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bernie Sanders är nu helt ute ur bilden. GP:s Britt-Marie Mattsson skriver att han ändå drar ut på det väntade beskedet att han drar sig ut presidentkampanjen.

Britt-Marie Mattsson: Sanders definitivt ute ur matchen

Analys: Bernie Sanders har förlorat mot Hillary Clinton och i praktiken avslutat valrörelsen. Ändå drar han ut på det väntade beskedet att han ger upp. Trycket ökar på honom att lägga ned kampanjen.

Hillary Clinton vann en jordsskredsseger med 78, 7 procent i det sista primärvalet i Washington DC. 
Sanders har släckt ned större delen av sin valorganisation. Det skedde sedan han i förra veckan hade ett sammanträffande med Barack Obama i Vita huset, som i förväg informerade honom om sitt beslut att stödja Hillary Clinton. Presidenten bad inte Sanders att  ge upp, enligt källor som amerikanska medier citerar. Obama hyllade Sanders för att han bedrivit en framgångsrik kampanj. Men mellan raderna var budskapet tydligt att den interna demokratiska dragkampen inte skall förlängas. Allt krut skall satsas på att besegra Donald Trump.

Det hänger nu helt på Bernie Sanders ledarskapsförmåga att avsluta kampanjen på ett värdigt sätt, erkänna sig besegrad och att sluta upp bakom Hillary Clinton som majoriteten av de demokratiska väljarna och superdelegaterna vill ha som presidentkandidat.
Sanders hade direkt efter den sista valförlusten i Washington DC ett drygt två timmar långt möte med Hillary Clinton och har tidigare träffat ledande demokrater i kongressen. Alla är medvetna om att han måste få tid på sig att slicka såren. 

Militärer brukar tala om att räta ut fronten istället för att använda sig av den mer rättvisande  beskrivningen reträtt på väg mot kapitulation. Och det är i den fasen som Bernie Sanders just nu befinner sig. Han vill framstå som ledare för väljare som delar hans mer radikala politiska åsikter och det är svårt att just nu överge alla dem som ivrigt stött honom och som på alla sätt bekämpat Hillary Clinton.
Bernie Sanders är inte heller en demokratisk medspelare utan sitter som oberoende socialist i senaten för sin hemstat Vermont. Han är en outsider som inte enkelt vill falla in i den demokratiska partifållan och talar nu om att han vill reformera partiets valorganisation och driva sina frågor på konventet. Det gäller bland annat höjd minimilön, ett ämne som han diskuterade vid mötet med Hillary Clinton.

Om Sanders fortsätter sin kampanj på sparlåga in i det demokratiska konventet i sommar kommer det att uppfattas negativt av partietablissemanget som vill se enighet och inte splittring. Att uppmuntra demonstranter att uttrycka sina åsikter i samband med konventet innebär inte bara att Sanders sympatisörer hörsammar uppmaningen utan troligen att även  många aktionsgrupper kommer att ta tillfället i akt att visa sitt missnöje med det politiska systemet och agera för olika sakfrågor som de uppfattar som negligerade.
Vill Bernie Sanders riskera att sammanblandas med demonstranter som han varken kan kontrollera eller delar uppfattningar med? Det är inte troligt. Sanders har ett politisk liv efter valet att ta hänsyn till . Han måste tänka på sitt eftermäle.

Britt-Marie Mattsson. Bild: TT.
Britt-Marie Mattsson. Bild: TT.

Demokraternas fiende är Donald Trump och Sanders förväntas att göra gemensam sak med Clinton för att Trump skall besegras. Det innefattar att han uppmanar sina sympatisörer att svälja besvikelsen och rösta på Hillary.
Om Sanders – rätt eller fel – uppfattas som en dålig förlorare som underminerar Clinton, och på det sättet medverkar till att Donald Trump vinner presidentvalet, kommer han att få en tuff tid när han kommer tillbaka till senaten.
Bernie Sanders tilläts att delta i de demokratiska primärvalen – trots att han är oberoende socialist. Nu förväntas han att betala tillbaka till  det demokratiska partiet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.