Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Britt-Marie Mattsson: Ingen vågar tro på seger ännu

Labor Day är en helgdag den första måndagen i september. Då anses sommaren formellt vara över, det är skolstart och de korta semestrarna är slut.

Vart fjärde år markerar Labor Day också den formella inledningen på slutspurten i presidentvalskampanjen. Den som då leder i opinionsmätningarna brukar anses vara vinnaren i november.

Det finns några undantag då den väntade segraren har snubblat på upploppet och förlorat. I dag vågar varken Clinton eller Trump ta ut något i förskott. Kandidaterna brukar komma med oktoberöverraskningar som är en del i det stora strategiska spelet.

Om statistiken skall tolkas strikt borde dock Hillary Clinton vinna. Hon leder i alla stora opinionsmätningar, förutom i Los Angeles Times där Trump har medvind. Hon har också försprång i de delstater som brukar avgöra presidentval.

Sedan ett tiotal år tillbaka är Nate Silver opinionsgurun som drar till sig störst intresse. Han fick sitt genombrott i valet 2008 då han korrekt förutsåg valresultatet i 49 av de 50 delstaterna. I valet 2012 var Silvers resultat 50 av 50.Han har sin egen blog som heter FiveThirtyEight (538) vilket är antalet röster i elektorskollegiet där presidentval avgörs.Kandidaterna vinner elektorsröster i förhållande till delstaternas storlek. I flertalet stater tar vinnaren alla elektorsröster även om valresultatet är jämt. En rösts övervikt räcker.

Nate Silver började med att analysera basebollmatcher men har numera avancerade system för att förutspå valresultat. Och för Hillary Clinton är det just nu bra läsning. Snurren som gav Trump en skjuts framåt i samband med partikonventet är borta och Clinton leder i alla Nate Silvers viktigaste modeller. I den första prognosmodellen är hennes chans att vinna 72 procent mot Trumps 28. I den andra – där Silver vägt in statistiska uppgifter, ekonomi och historiska trender – leder Clinton med 69 procent mot 31 och i en modell som bygger på dagssiffrorna är hennes möjlighet att vinna 72 procent mot 28.

Men demokraterna piskar ändå i sina mejlutskick upp stämningen och vädjar om ekonomiska bidrag. Tonläget är högt och panik är rubrikordet. Hänvisningar görs till Nate Silver men inte till de mätningar som ger anledning till optimism. I stället är det en underliggande trend som uppmärksammas där Trump är på väg upp från bottennoteringarna då demokraternas konvent tog över intresset från det just avslutade republikanska.

Det går också att använda sig av procentsiffror av opinionsläget totalt för att få en mer negativ bild för Clintonlägret och en optimistisk för Trump. Clinton leder med 47 procent mot Trumps 43 vilket kan tolkas som ett intagligt försprång. Men det är delstat efter delstat som skall analyseras och hopräkningen skall därefter ske med antal vunna elektorsröster. Det är i de modellerna som Nate Silver för tillfället ger Hillary Clinton segervittring.

Både Trump och Clinton väntar på att ett enda misstag skall stjälpa motståndaren. För Clinton är det Clintonstiftelsen som flertalet bedömare – också bland demokrater – anser är en fara. Här har familjen Clinton haft svårt att hålla rågången mellan den privata stiftelsens välgörenhet och Bill och Hillarys offentliga roller.

Demokraternas ordförande Donna Brazile skriver i ett mejlutskick att hon nästan höll på att spotta ut sitt chardonnayvin när hon hörde Trump kalla Hillary för bigott. Därefter uppmanar hon mottagarna av mejlet att donera pengar till kampanjen.

– Betydelsen av ett val har aldrig varit större, skriver Brazile. Ni måste stötta Hillary!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.