Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Hillary vann striden men har inte vunnit kriget

Analys: Hillary Clinton vann striden. Men hon har inte vunnit kriget. Bernie Sanders fortsätter bekämpa henne ända in i konventet. Och Donald Trump lovar att strimla sönder både Hillary och Bill Clinton.

Det var en stor stund när Hillary Clinton kunde meddela att hon är den första kvinnan i USA:s historia som segrat och blivit presidentkandidat för ett av de två dominerande partierna. Demokraterna har därmed på åtta år först utsett en svart man och sedan en kvinna. Det är ofta svårt för samtiden att värdera betydande historiska framsteg. Men demokraterna har gjort val som bara för tio år sedan ansågs omöjliga.
Två kvinnor har tidigare utsetts till vicepresidentkandidater. Geraldine Ferraro av demokraten Walter Mondale 1984 och Sarah Palin av republikanen John McCain 2008. Men ingen kvinna från de två stora partierna har, före Hillary Clinton, klarat sig genom hela primärvalsprocessen och vunnit.

USA:s folkrikaste delstat Kalifornien gav henne en slutgiltig jordskredsseger men Bernie Sanders vägrar att ge upp trots att siffrorna entydigt visar att han är chanslös. Nästa vecka hålls det sista primärvalet i USA:s huvudstad Washington DC, ett val som brukar negligeras i de här sammanhangen och som inte heller i år är med och avgör utgången. Sanders sade också i sitt tal, sedan förlusten var klar, att han inte ger upp utan tänker slåss ända in i det demokratiska konventet som hålls i Philadelphia i sommar. Det är då som Hillary Clinton formellt nomineras.
Att en besegrad presidentkandidat driver sina frågor vid konventet är inte ovanligt och här följer Bernie Sanders i den traditionen. Sanders vill tvinga det demokratiska partiet åt vänster och få frågorna som han och hans väljare brinner för på dagordningen. Med en knuten näve i luften lovade han att kämpa på konventet, inte bara för sina åsikter utan också för möjligheten att övertyga superdelegater att ändra sig och stödja honom istället för Clinton.

Sanders sade att han i veckan skall möta Barack Obama och att han är beredd att stödja presidenten under de återstående månaderna av hans mandatperiod. Men han sade ingenting om att han vill ena det demokratiska partiet och stödja Hillary Clinton. Däremot sade han att han tänker fortsätta att bekämpa Donald Trump. Obama meddelade efter Clintons storseger i Kalifornien - då hon säkrade tillräckligt med delegater - att han stödjer och tänker kampanja för henne. 
Att Sanders inte kastar in handduken och erkänner sig besegrad innebär ett stort problem för Hillary Clinton. Han fortsätter inte bara sin valkampanj för att entusiasmera sina supportrar utan attackerar samtidigt Clinton för att hon skulle vara köpt av Wall Street.

Det påminner om den kampanj som konsument-och miljöaktivisten Ralph Nader bedrev 2000. Nader ställde upp som oberoende kandidat för de gröna och som en röd tråd i hans kampanj gick att det inte var någon skillnad i miljöhänseende mellan Al Gore och George W Bush.
Nader var en obetydlig kandidat nationellt men starkare i Florida. Där blev valresultatet så jämt att hela presidentvalet till sist avgjordes av Högsta Domstolen till George W Bush fördel. Nader fick på det sättet ett oväntat inflytande och det finns fortfarande en bitterhet hos demokrater över att han jämställde Gore och Bush.

Donald Trump har siktet inställt både på Hillary och Bill Clinton. Han kommer nästa vecka att attackera familjen Clintons välgörenhetsstiftelse. Han inbjuder också Sanders väljare att förena sig med honom i kampen mot Hillary Clinton.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.