Brist på mjölkersättning pressar amerikanska familjer

Sedan i våras kämpar familjer i USA med att skaffa mat till sina minsta barn – hyllorna med bröstmjölksersättning gapar tomma och krisen är så stor att Joe Biden beordrat militären att flyga in produkter från andra delar av världen.

ANNONS
|

Judy Cheung är en av många mammor som börjat pumpa bröstmjölk åt andra.

– Hittills har jag donerat 68 kilo bröstmjölk. Det är väldigt sorgligt att den här krisen har inträffat, och att så många behöver hjälp med att hitta mat till sina barn, säger hon.

Problemen med brist på bröstmjölksersättning i USA började redan i februari, när en fabrik i Michigan tvingades stänga efter att stora brister i de sanitära förhållandena upptäcktes vid en inspektion. Snart var hyllorna med bröstmjölksersättning tomma – och fyra månader senare är problemen fortfarande omfattande runtom i landet.

Frivilliga mammor har börjat att pumpa bröstmjölk till banker som sedan levererar till sjukhus och privatpersoner, och en av de som engagerar sig är Judy Cheung, som bor i Queens i New York. Hon hör till de kvinnor som har ett överflöd av bröstmjölk och har donerat till The New York Milk Bank sedan i januari. Att hjälpa till extra mycket vid krisen var ett självklart beslut.

ANNONS

– Jag har en son på sju månader men har ändå två frysar fulla med bröstmjölk. Jag producerar mer än jag har plats med, så jag har inte bara donerat till banken utan också gett direkt till vänner och vänners vänner.

Donerade rekordmycket bröstmjölk

Judy Cheung jobbar heltid men behöver pumpa bröstmjölk en eller två gånger under arbetsdagen.

– Ibland behöver jag ta telefonsamtal under tiden, och då frågar folk vad det är som låter i bakgrunden. Det hela tar väldigt mycket tid, jag ska ju också amma mitt eget barn. Men jag vet att bröstmjölk är flytande guld för bebisar, så jag är mer än glad över att göra det.

Judy Cheung berättar att hon donerat rekordmycket mjölk till The New York Milk Bank – 2399 ounces, vilket motsvarar cirka 68 kilo. Men att köpa hennes mjölk från banken är dyrt – omkring 45 svenska kronor per ounce (cirka 30 milliliter). Sammantaget kan det kosta hundratals, eller till och med tusentals, kronor per dag för familjer att skaffa mat till sina barn.

Judy Cheungs son Adam framför frysen som är fylld av bröstmjölk.
Judy Cheungs son Adam framför frysen som är fylld av bröstmjölk. Bild: Privat

Andrea Freeman, professor vid University of Hawaii, har skrivit boken “Skimmed: Breastfeeding, race and injustice”. Hon beskriver en kris som slår extra hårt mot svarta kvinnor från hushåll med låg inkomst.

ANNONS

– I USA ammar inte svarta kvinnor i samma utsträckning som andra kvinnor, de har inte fått samma förutsättningar att göra det. Det finns en rad historiska förklaringar. Under slaveriet stoppades svarta kvinnor från att amma sina bebisar eftersom de tvingades ge mjölken till vita kvinnors barn i stället. Det finns också ett annat tänk kring moderskap: Bilden som funnits i vissa decennier, om att kvinnan ska vara hemma och ta hand om familjen, har inte applicerats på svarta kvinnor, som förväntas arbeta, säger hon.

Idag ställs svarta kvinnor inför en rad hinder om de vill amma eller pumpa mjölk till sitt barn.

– De har ofta jobb där de inte har privilegiet att pumpa mjölk, de har till exempel inget privat rum att göra det i eller ens raster för att ha tid till det. Dessutom är svarta kvinnor ensamstående i högre utsträckning än andra, det innebär att de inte har råd att vara hemma med barnet.

Svarta kvinnor drabbas hårdast

Och nu under bröstmjölksersättningskrisen har svarta kvinnor drabbats oproportionerligt hårt, enligt Andrea Freeman.

– Svarta kvinnor är mer beroende av bröstmjölksersättning på grund av samhället och historien. Dessutom har de många gånger exploaterats av mjölkbankerna, som säljer deras mjölk för betydligt högre priser än vad kvinnorna får betalt – så många svarta kvinnor har i den här krisen inte råd att köpa bröstmjölk.

ANNONS

Andrea Freeman påpekar också att det många gånger är svårare för svarta kvinnor att hitta bröstmjölksersättning nu under krisen.

– En del kvinnor köper på sig ett lager när de väl hittar en butik som har förpackningar. Men det kan inte en låginkomsttagare göra. Många svarta kvinnor har heller inte möjlighet att köra runt i timmar för att hitta bröstmjölksersättning.

Pallar med bröstmjölksersättning som har anlänt till USA lastas över till en lastbil som ska distribuera varorna ut i landet.
Pallar med bröstmjölksersättning som har anlänt till USA lastas över till en lastbil som ska distribuera varorna ut i landet. Bild: Michael Conroy

I ”Operation Fly Formula” har Joe Biden beordrat militären att hjälpa till – i maj flögs till exempel 39 ton bröstmjölksersättning från Europa till USA. Tack vare militärens hjälp kunde produkterna transporteras inom loppet av tre dagar, i stället för två veckor som det vanligtvis skulle ta. Flera leveranser via militärflyg har kommit in från runtom i världen, och för bara några dagar sedan har den tillfälligt stängda fabriken i Michigan återigen påbörjat sin produktion. Men krisen beräknas fortsätta till slutet av sommaren. Fortfarande tvingas familjer att exempelvis ransonera eller spä ut bröstmjölksersättningen de har, eller åka i timmar för att få tag på någon enstaka förpackning.

I början av juni höll Joe Biden ett möte med bland annat de amerikanska fabrikerna. Då ska han ha tagit upp hur sårbar industrin är i nuläget.

– Vi behöver fler aktörer på marknaden för bröstmjölksersättning, sa han då enligt Reuters.

ANNONS

Industrin med bröstmjölksersättning omsätter fyra miljarder dollar årligen.

LÄS MER:Nästan hela USA kämpar mot extremväder: ”Håll er inne”

LÄS MER:Ökat antal aborter i USA

LÄS MER:Trumps egna är hans största hot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS