Gemma Karey och Dave Karey röstade för att lämna EU i den brittiska folkomröstningen. Men lite mer än två år senare har de slutat bry sig. På bilden syns också dottern Jess.
Gemma Karey och Dave Karey röstade för att lämna EU i den brittiska folkomröstningen. Men lite mer än två år senare har de slutat bry sig. På bilden syns också dottern Jess.

Brexitglöden har slocknat i Basildon

Storbritanniens brexitavtal hänger i luften. Men i den EU-skeptiska industristaden Basildon är det få som höjer på ögonbrynen för det. Här möts TT av ointresse och uppgivenhet kring allt som rör brexit.

ANNONS
|

Det är bara tre plusgrader och den lilla presentkiosken på torget i Basildon är helt öppen mot gatan. Men butiksinnehavaren Faith Allingham säger att hon inte fryser.

- Hemligheten är den här, säger hon till TT:s utsände och pekar på en varmluftsfläkt vid sina fötter.

Samtidigt som Storbritanniens 62-åriga premiärminister Theresa May flyger runt i Europa i jakt på en lösning på sina brexitproblem väntar den två år yngre Allingham på dagens första kund. Vad May gör är hon inte särskilt intresserad av.

ANNONS

- För att vara ärlig är jag likgiltig. Det blir som det blir.

Stor osäkerhet

Att premiärministern har skjutit upp parlamentsomröstningen om förslaget till utträdesavtal med EU lindrar inte känslan av likgiltighet. Men det spär på oron som hela tiden ligger och lurar.

- Man känner sig sårbar. Man vet inte vad man ska köpa, hur det blir med bolån. Folk är väldigt osäkra på allt det. Det ligger inte i våra händer, säger Faith Allingham.

Hon röstade för att stanna i EU i folkomröstningen 2016. Drygt två år senare känner hon sig färdig med hela ämnet.

- Jag vill inte höra mer om det.

Ingen brexitglöd

Basildons centrum går i grått. Det består av låga byggnader i tegel och betong runt ett stort köpcentrum. Det är knappt fem mil till parlamentet i Westministerpalatset i centrala London men på många sätt en annan värld.

ANNONS

Samtliga grevskap i Essex röstade för brexit i folkomröstningen. Här i Basildon fick lämna EU-sidan 68,6 procent av rösterna.

Men TT möter ingen brexitglöd på de raka gatorna som bildar ett rutnät i stadens centrum. Likt Faith Allingham är många trötta på hela grejen. Flera känner inte ens till att omröstningen i parlamentet har skjutits upp.

På en bänk utanför en lågprisaffär sitter makarna Gemma och Dave Karey med dottern Jess. De är inte imponerade av politikerna i London, men inte heller särskilt upprörda.

- Jag önskar att de hade kommit fram till något mer konkret vid det här laget, säger 31-årige Dave Karey.

Både han och hans fru röstade i folkomröstningen 2016.

- Vi röstade väl båda för att lämna, säger 27-åriga Gemma Karey frågande och vänder sig mot sin man. Det kändes som det bästa alternativet just då.

ANNONS

Slutat bry sig

Sedan dess har de både hunnit ändra sig och sluta bry sig.

- Jag tror att brexit kommer att ställas in, säger Dave Karey.

På en snabbmatsrestaurang inne i Basildons köpcentrum sitter 20-åriga Sydney Bundred med två vänner. Hon tror att brexit blir av – men att det kommer att ta flera år.

- Kanske fem, spår hon.

Sydney Bundred röstade för att stanna men säger att hon också har slutat bry sig. Varför hon och många andra känner så kan hon inte riktigt svara på.

- I ärlighetens namn vet jag inte. Vi är bara trötta på hela grejen.

Basildon, TT:s utsände

ANNONS