Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brexit-protester utanför Högsta domstolen i London

”Stanna, stanna, stanna!” – ”Lämna EU, lämna EU!”.
Motståndare och anhängare till brexit protesterade i London under tisdagen. Högsta domstolen ska nu avgöra om det var lagligt eller inte att stänga parlamentet.

I förra veckan stängde premiärminister Boris Johnson det brittiska parlamentet fram till den 14 oktober – fem dagar innan brexit-deadline. Nyligen kom Skottlands högsta domstol fram till att premiärministerns nedsläckning var olaglig. En engelsk domstol har däremot funnit att beslutet var politiskt och att det inte är en juridisk fråga.

Nu ska Storbritanniens högsta domstol pröva beslutet och inledde under tisdagen sina höranden i de två målen.

Ett stort medieuppbåd var på plats vid lunchtid på tisdagen. På varsin sida av journalisterna pågick protester, varav ena sidan är för ett brittiskt EU-utträde och den andra vill vara kvar i unionen.

Brexit-anhängaren och pensionären Lorraine Chappell håller ett rött plakat i handen där det går att läsa: ”Make Gt Britain great again”. Hon kopierar därmed USA:s president Donald Trumps recept genom att lova att "göra Storbritannien mäktigt igen".

– Jag minns det här landet innan vi gick med i EU. Men i dag har vi inga poliser, inga läkare, ingen sjukvård – det går bara utför, säger hon men är snabb med att tillägga:

– Vi älskar européer och Europa, det har inget med det att göra. Vi vill bara inte vara en koloni som är styrd av EU.

Skriker förrädare till politikerna

Intill henne står en man som bara ville uppge sitt förnamn, Ian. Han överröstar alla när han gång på gång skriker ”förrädare” och buar ut politikerna som kommer ut från domstolsbyggnaden. Lorraine Chappell skakar på huvudet och förklarar att hon föredrar att protestera på ett lugnare sätt.

– Medierna kommer bara att fokusera på honom. Det gör att det verkar som att vi är en outbildad massa, men det är vi inte alls. Det finns många intellektuella på vår sida.

Mitt emot henne är brexit-motståndarna samlade. En av dem är pensionären Andy Wallis.

– Det borde inte ha varit tillåtet att stänga parlamentet. Jag vill att regeringen blir tillsagd att de måste öppna parlamentet igen, säger han.

Han har fäst ett blått band med stjärnor på kring sin hatt, vilket påminner om EU-flaggan. I handen håller han ett plakat med texten: ”Defend democracy” (Försvara demokrati).

– Med undantag av några få extremister skrattar folk åt oss runt om i världen. Jag har vänner i USA, Frankrike, Nya Zeeland och Holland som undrar vad vi egentligen håller på med.

"Historien är på vår sida"

Han pekar mot brexit-anhängarna och anser att de representerar anarki medan hans sida illustrerar civilisation.

– Historien är på vår sida. Vi blir allt mer civiliserade.

Engelskläraren I.C. Turner intill är snabb med att bryta in:

– Jag brukade säga och tro på det, men brexit har verkligen skakat om min övertygelse.

Förhandlingarna i högsta domstolen fortsätter under onsdagen och torsdagen och först därefter kommer ett beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.