Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Cameron och Boris Johnson dagen efter brexit-omröstningen. Foto: Alastair Grant/Mary Turner

Brexit: Han tros ta över efter Cameron

I februari gjorde han plötsligt en u-sväng, och vände sig mot sitt parti och premiärministern. Nu tippas 52-årige Boris Johnson bli den som tar över efter David Cameron.

David Cameron lämnar sin post som premiärminister, det meddelade han på fredagen efter att det stod klart att Brexit blev verklighet. Han räknar med att stanna fram till oktober, och redan nu är förstås spekulationerna igång om vem som kan tänkas ta över efter Cameron. En av storfavoriterna är 52-årige Boris Johnson, Londons forne borgmästare,  det skriver bland annat the Independent.

För bara ett år sedan, skriver Wall Street Journal, var Johnson ett av de konservativas viktigaste vapen för att partiet skulle få full kontroll över den brittiska regeringen och att Cameron skulle få en andra chans på premiärministerposten. Men i februari vände sig plötsligt Johnson mot sitt eget parti och premiärministern, och tog ställning för lämna-sidan, brexit. Kampanjandet, för Johnsons del, beskrivs som en plattform där han förringade Camerons argument för att stanna i EU.

LÄS MER: Brexit: Här är resultaten 

Johnson gjorde under sin tid som borgmästare sig känd bland annat genom att vara ansiktet utåt för London-OS 2012, och för vissa internationella handelsuppdrag, men genom brexit-kampanjen blev han ett namn för en betydligt större brittisk skara. De fick bland annat höra honom hävda att EU dikterade storleken på bananer, och jämförde EU-församlingen med underkläder som "blivit för tighta på vissa ställen – alldeles för tighta, klämmer alldeles för mycket – och farligt slappa på andra ställen".

Beslutet att gå med lämna-sidan fattade Johnson efter stor vånda, eftersom det sista han ville var att gå emot Cameron, har han själv berättat.

– Men jag vill ha en bättre deal för invånarna i detta land, bespara dem pengar och återfå kontrollen, ska Johnsson ha sagt, skriver Wall Street Journal.

Han ska även tidigare ha sagt att han är intresserad av att premiärministerposten, men har under brexit-kampanjen sagt nej till att kommenterat detta. 

LÄS MER: Cwejman: "Ett nytt Europa väntar"

Christine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge i Storbritannien, nämner för TT flera möjliga kandidater till premiärministerposten. Förutom Johnson är det den tidigare utbildningsministern Michael Gove som varit dragplåster för brexit-kampanjen, underhusets ledare Chris Grayling samt inrikesminister Theresa May, som dock stödde stanna-sidan.

– Jag skulle ändå satsa pengarna på Boris Johnson, men han kan visa sig vara för mycket av en splittrande kraft, delvis eftersom han först inte var tydlig med var han stod i brexit-frågan, utan tog ställning ganska sent för lämna-sidan. Å andra sidan är han väldigt karismatisk och den mest kända politikern av dem för tillfället, säger Catherine Barnard till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.