Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

BREXIT: Britter vill lämna EU - Cameron avgår

Britterna har röstat för att lämna EU och Europa har vaknat till en ny verklighet. Under en presskonferens på förmiddagen meddelade landets premiärminister David Cameron att han kommer att avgå. Samtidigt kommer signaler från Skottland om att det kan bli aktuellt med ett nytt val om Skottlands självständighet. "Vill göra allt för att vara kvar i EU".

Storbritannien har röstat för att lämna EU. Det historiska beskedet har redan utlöst en global börsturbulens och en politisk kris.
Skottland öppnar för en andra folkomröstning om självständighet och premiärminister David Cameron avgår.
– Jag anser inte att det skulle vara rätt om jag vore den kapten som styr vårt land till nästa destination, sade Cameron under ett kort tal utanför bostaden på 10 Downing street.

 

 

Cameron, som har suttit i möte med Storbritanniens drottning Elizabeth II, siktar på att avgå vid det Konservativa partiets kongress i oktober. Det blir också upp till den nya premiärministern att ta initiativ till den formella utträdesprocessen. David Cameron sade att han är stolt över att han fattade beslutet att lämna över frågan till folket.
– Det brittiska folket har röstat för att lämna EU och deras vilja måste respekteras, sade Cameron inför blixtrande kameror.
Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon meddelar att Skottland kommer att göra allt för att stanna kvar i EU – och att det därför är troligt att det hålls en andra folkomröstning om självständighet från Storbritannien.

Londons tidigare borgmästare Boris Johnson, en av de mest namnkunniga brexit-förespråkarna, är favorittippad som David Camerons efterträdare, enligt spelbolaget Ladbrokes. Men när han i morse lämnade sin bostad blev han utbuad av besvikna britter, rapporterar Reuters.
– I går stod britterna upp för demokrati. Vi kan vara väldigt stolta över resultatet. Tack till alla som röstade för att lämna, sade Boris Johnson på en presskonferens senare, men utan att ge någon kommentar till hur han ser på sin egen framtid.
Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge i Storbritannien, nämner flera möjliga kandidater till premiärministerposten: Först och främst Boris Johnson, men även den tidigare utbildningsministern Michael Gove som varit dragplåster för brexit-kampanjen, underhusets ledare Chris Grayling, och inrikesminister Theresa May, som dock stödde stanna-sidan.
– Jag skulle ändå satsa pengarna på Boris Johnson, men han kan visa sig vara för mycket av en splittrande kraft, delvis eftersom han först inte var tydlig med var han stod i brexit-frågan, utan tog ställning ganska sent för lämna-sidan. Å andra sidan är han väldigt karismatisk och den mest kända politikern av dem för tillfället, säger Catherine Barnard till TT.

Läs också: GP I LONDON: Därför röstade vi nej

Hon bedömer att den formella utträdesprocessen kommer att inledas först i oktober efter att Cameron avgått, eller till och med senare än så. Processen kommer att se annorlunda ut om Johnson väljs.
– Han tycker att vi inte ens behöver en utträdesprocess, att vi i stället kan dra oss ur ensidigt, säger hon.
Inför omröstningen var experterna i det närmaste eniga om att Storbritannien förlorar på en brexit – men väljarna lyssnade inte.
– Det finns bara ett visst antal gånger som folk går med på att bli tillsagda hur de ska göra av personer som de uppfattar tillhör eliten. Till slut revolterar de mot allt detta, säger Catherine Barnard.

Italienska Martina, 27, jobbar på ett hotell i London. Hon är en av omkring 3 miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien och som nu går en oklar framtid till mötes.
– Det är väldigt oroväckande för oss i EU att britterna valde att lämna oss, säger hon och tar ett bloss på sin cigarett.

Folkomröstningen om EU-medlemskapet blev jämnare än väntat och nattens rösträkning har varit en veritabel nagelbitare. Under morgonen ökade lämna-sidans övertag och strax efter åtta meddelade BBC att brexitförespråkarna vunnit med 51,9 procent av rösterna.
– Vi kommer att ha gjort det utan att behöva slåss, utan att en enda kula har avfyrats, sade Ukip-ledaren Nigel Farage, en av de mest framträdande brittiska EU-kritikerna, i ett segervisst tal tidigare på morgonen.

Läs också: Börskollaps efter besked om brexit

Uttalandet, som kommer en vecka efter mordet på den brittiska parlamentsledamoten och stanna-förespråkaren Jo Cox, utlöste vrede i Storbritannien. "Ofattbart okänsligt", skrev The Daily Telegraphs politiska korrespondent Michael Wilkinson på Twitter.
Det officiella valdeltagandet är 72,2 procent. Enligt Dagens Nyheter har det inte varit så högt i ett nationellt val sedan 1997, då Tony Blair skrällde.

I England och Wales röstade de flesta för att lämna, medan stanna-sidan fick störst stöd i Skottland och på Nordirland, enligt SR Ekot.
Nu måste Storbritannien förhandla med resten av EU-länderna, bland annat om fortsatt tillgång till EU:s inre marknad, vad som händer med britter som bor i andra EU-länder, och EU-medborgare som bor i Storbritannien.

Läs också: JK Rowling: Adjö Storbritannien
– Förhandlingarna ska officiellt pågå i två år, men det är otroligt svåra frågor som ska förhandlas om. Det är helt klart att många av EU:s medlemsländer inte kommer att vara särskilt givmilda i den förhandlingen, säger Lisbeth Aggestam, docent i statsvetenskap vid Centrum för Europaforskning på Göteborgs universitet.Göran von Sydow, forskare på Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), säger att resultatet är överraskande eftersom opinionsmätningar och vadslagningsfirmor pekade på en seger för stanna-sidan inför omröstningen.

Det lyftes även fram att ett högt valdeltagande skulle gynna stanna-sidan, som förlorade trots att många röstade. Nu väntar alla på att David Cameron ska uttala sig om resultatet.
– Sedan kommer europeiska ledare att uttala sig om hur man ser på hur ett brittiskt EU-utträde ska gå vidare. Den andra delen som naturligtvis är otroligt intressant är vad som händer i den brittiska inrikespolitiken, man vet inte hur pass snabbt Cameron avgår, vad som händer med den skotska frågan, och inom Torypartiet i synnerhet, säger Göran von Sydow.

Läs också: UKIP-ledaren: "Vi gjorde det"

Kraven på premiärminister David Camerons avgång hördes redan innan valet, och har ökat kraftigt i styrka sedan det stod klart att lämna-sidan vunnit omröstningen. Men flera röster ur brexit-lägret höjer nu sina röster för att han ska stanna.
– Han fortsätter som premiärminister. Han kommer att genomföra det brittiska folkets instruktioner, säger utrikesminister Philip Hammond till Sky News.

USA:s president Barack Obama har informerats om resultatet och han kommer att tala med Storbritanniens premiärminister David Cameron under dagen, säger Vita huset enligt Reuters.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.