107 år – så länge var ett brev på vift innan det till slut nådde rätt adress. Nu ska lokalhistorier gå till botten med historien, rapporterar CNN. Bilden är inte kopplad till artikeln.
107 år – så länge var ett brev på vift innan det till slut nådde rätt adress. Nu ska lokalhistorier gå till botten med historien, rapporterar CNN. Bilden är inte kopplad till artikeln. Bild: Emil Langvad/TT

Brevet kom äntligen fram – över 100 år senare

I februari 1916 lade britten Christabel Mennel sitt brev på posten.
I februari 2023 – över 100 år senare – nådde det till slut sitt mål.
Den osannolika historien har gäckat historiker, som nu söker efter svar.

ANNONS
|

Det var den 27-årige teaterregissören Finlay Glen, bosatt på Hamlet Road i Crystal Palace i London, som efter många omvägar och år till sist fick brevet.

Skrivet 1916 och daterat till den 6 februari lades brevet på posten av Christabel Mennel, enligt CNN dotter till tehandlaren Henry Tuke Mennel, medan hon och hennes familj var på semester i Bath i västra England.

”Jag har känt mig hemskt besvärad här med en mycket kraftig förkylning”, skriver Christabel Mennel. Brevet var adresserat till ”min kära Katie”, som enligt tidningen kan vara frun till Oswald Marsh, en framgångsrik frimärkshandlare.

ANNONS

"Kände att det var okej att öppna”

Och det var just frimärket som gjorde Finlay Glen och hans flickvän misstänksamma om brevets ålder.

Dateringen ”6 feb 16” fick honom först att tro att brevet skrevs 2016. Men frimärket föreställde en kung hellre än Drottning Elizabeth II, vilket borde ha varit fallet om det hade skrivits för bara några år sedan.

I Storbritannien är det olagligt att öppna brev som inte är adresserat till en själv, men med tanke på hur gammalt det var valde Finlay Glen att tänja lite på reglerna.

– Så snart vi insåg att det var ett mycket gammalt brev kände vi att det var okej att öppna, säger han till CNN, och tillägger att han ”bara kan be om ursäkt” om han begått ett brott.

Oklart var det har varit

Men var brevet hållit hus under sina 107 år på vift är ett mysterium. Den enda ledtråden hittills är en stämpel från ”Sydenham”, vilket kan indikera att det legat på ett postkontor i sydöstra London.

I jakt på mer precisa svar än så valde Finlay Glen att lämna in brevet till den lokala tidskriften Norwood Review.

"Som lokalhistoriker var jag förvånad och jätteglad över att få brevet överlämnat till mig”, säger Stephen Oxford, redaktör vid tidskriften, i ett uttalande.

ANNONS

Han försöker nu gå till botten med historien och ska framöver producera en rapport om händelsen. Under tiden har CNN sökt sig till den brittiska posttjänsten Royal Mail, som tyvärr inte varit mycket till hjälp.

”Incidenter likt dessa händer mycket sällan, och vi är osäkra på vad det är som skett just här”, säger en talesperson i ett uttalande.

”Vi uppskattar att folk intresseras av detta brev från 1916, men har ingen vidare information”, fortsatte hen.

Skulle det dock visa sig att brevet inte har någon särskild historisk betydelse skulle Finlay Glen gärna behålla brevet för sig själv, säger han till CNN.

LÄS MER:Mysteriet i Norge: 150 soldater blöder näsblod

LÄS MER:Guvernören stoppade lag – polisen kan ta del av mensdata

LÄS MER:Räddades från havet – nu misstänks de för koppling till kokainfynd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS