USA;s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.
USA;s tidigare president Donald Trump. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Brev till Trump – vill ha edsvuret vittnesmål

Den demokratiska arbetsgrupp i USA:s representanthus som arbetar med riksrättsåtalet mot Donald Trump har sänt ett brev till ex-presidenten där de begär att han avlämnar ett edsvuret vittnesmål.

ANNONS
|

"Mot bakgrund av att du bestrider de faktiska anklagelserna skriver jag till dig för att be dig avlägga vittnesmål under ed, antingen före eller under senatens riksrättsrättegång, angående ditt handlande den 6 januari 2021", står det i brevet som är undertecknat av arbetsgruppens ledare, ledamoten Jamie Raskin.

Brevet har också skickats till Trumps advokater – och svaret kom snabbt.

– Presidenten kommer inte att vittna i ett författningsvidrigt förfarande, säger Jason Miller, rådgivare till Donald Trump.

Och i ett öppet brev kallar de båda Trumpadvokaterna, Bruce Castor och David Schoen, brevet för ett "pr-trick".

Riksrättsrättegången mot expresident Donald Trump, hans andra, väntas inledas i senaten i nästa vecka. Den enda punkten i åtalet lyder "anstiftan till uppror". Det syftar på hans felaktiga påståenden om fusk i det senaste presidentvalet och det tal Trump höll kort innan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari.

ANNONS

Fem människor, varav en polisman, miste livet i samband med stormningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS