Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Rio de Janeiro har minst 13 hotell och flera barer och restauranger tvingats att stänga det senaste året.

Brasiliens osäkra val kan skaka om ekonomin

Mordrekord, dålig marknadsföring och en dyr OS-nota har slagit hårt mot turismindustrin i Brasilien. Men trots landets långvariga lågkonjunktur finns tecken på att ekonomin börjar vända. Presidentvalet i oktober innebär dock nya orosmoln.

En nystart och ett uppsving för turistnäringen i Brasiliens kanske mest kända stad. Förhoppningarna kring OS 2016 var stora. Men när idrottsfesten var över väntade snarare nya svårigheter för Rio de Janeiro.

Medierapporter om det eskalerande våldet i Brasilien, som noterade rekordmånga mord under 2017, har skrämt bort både turister och lokalbor. I Rio de Janeiro har minst 13 hotell och flera barer och restauranger tvingats att stänga det senaste året, rapporterar The Rio Times.

Bristande marknadsföring och få investeringar har bidragit till problemen, enligt hotellbranschen. Och ingen förbättring väntas, eftersom delstaten Rio de Janeiro är pank efter enorma investeringar kring OS och den federala regeringen har inte heller några pengar över.

- Brasilien brottas med en långdragen lågkonjunktur som började redan 2014, man har haft flera år med negativ ekonomisk tillväxt, säger Mikael Wigell, docent och Brasilienexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland, till TT.

Behov av reformer

Det finns dock små tecken på att ekonomin kan komma att vända och att investerare är på väg tillbaka. Men det skulle kräva omfattande ekonomiska reformer och det stora orosmolnet är presidentvalet den 7 oktober.

- Vi har sett en liten tillväxt och en ökning av industriell produktion. Men många håller nog andan eftersom det är så svårt att förutse hur det kommer att gå i valet. Sedan ska man också komma ihåg att Brasiliens politiska system är oerhört splittrat, säger Wigell.

En stor del av osäkerheten beror på att ex-presidenten Lula da Silva, den mest populära kandidaten, sitter i fängelse dömd för korruption. Det är ännu inte klart om han tillåts att ställa upp i valet, något som Wigell tror är osannolikt.

- Det får vi veta först i september. Men skulle han få det kommer han sannolikt att vinna.

Brokigt startfält

Om Lula stoppas kommer hans parti PT i stället att representeras av Fernando Haddad, som har goda möjligheter att klara sig till en andra valomgång.

- Han är en ganska moderat vänsterpolitiker som skulle försöka driva igenom vissa reformer och hålla budgeten i balans. Men han ses inte som den mest marknadsvänliga kandidaten även om han nog kan accepteras av många investerare.

Vänsterkandidaten Geraldo Alckmin har också chans att ta sig vidare. Han ses som marknadsvänlig och har dessutom stöd från flera partier i kongressen, vilket gör att han har goda möjligheter att driva igenom ekonomiska reformer, enligt Wigell.

Andra kandidater som högerpolitikern Jair Bolsonaro, ibland kallad Brasiliens Donald Trump, eller De grönas Marina Silva, skulle få betydligt svårare att driva igenom de reformer som behövs.

Gräsrotsrörelse

Förutom ekonomin är korruptionen och den höga brottsligheten de stora valfrågorna.

- Det är definitivt ett val där vi kommer att se ganska stora missnöjesyttringar. Folk i allmänhet är väldigt trötta på den politiska eliten och det gör det väldigt svårt att spå hur det kommer gå.

Men missnöjet har också lett till att många unga har ökat sitt politiska engagemang, något som Wigell på sikt tror kan leda till en förändring av den politiska kulturen i landet.

- Folk är så oerhört missnöjda med den politiska eliten och gräsrotsrörelsen växer. På sikt kan det nog leda till en större förändring, inte bara i ekonomiska reformer utan i hela det politiska systemet.