Brasilien vill skapa ett medlingsinitiativ tillsammans med Kina, sa president Lula da Silva på en presskonferens på måndagen.
Brasilien vill skapa ett medlingsinitiativ tillsammans med Kina, sa president Lula da Silva på en presskonferens på måndagen. Bild: Eraldo Peres

Brasilien vill skapa fredsklubb – med Kina

President Lula da Silva föreslår att hans Brasilien ska bilda en ”fredsklubb” med Kina och medla mellan Ryssland och Ukraina. Men någon ammunition vill han inte skicka till Ukraina.
– Brasilien är ett fredens land. Därför vill vi inte ha vara inblandade i det här kriget, inte ens indirekt, sa han på en presskonferens under måndagen.

ANNONS

Den brasilianske presidenten Lula da Silva tog under måndagen emot Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Brasilia. den tyske ledaren hade hoppats att få klartecken för brasilianska leveranser av ammunition till luftvärnsfordonet Gepard, som Tyskland har skickat till Ukraina. Men det blev i stället Lula da Silva som skapade rubriker med sitt utspel.

Han vill skapa en koalition som ska medla mellan Ryssland och Ukraina och hitta ett slut på kriget, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Det är nödvändigt att bilda en grupp länder som är tillräckligt starka och respekterade och sätta sig ner med de två vid förhandlingsbordet, sa han på presskonferensen efter mötet med Scholz.

ANNONS

Kina ”spelar viktig roll”

Med på båten vill han ha Kina, som tidigare stärkt sina band till Ryssland. Det handlar om ”att hitta en utväg”, enligt Lula da Silva.

– Våra kinesiska vänner spelar en mycket viktig roll i detta, sa han. Det är dags för Kina att engagera sig.

Olaf Scholz underströk å sin sida att det ”inte kan bli fred över ukrainarnas huvuden” och att varje förhandling måste grundas i att Ryssland tar något sorts steg som innebär tillbakadragandet av trupper.

Brasilien har sedan länge sett på sanktionerna mot kriget med kritisk blick, men röstade för FN-resolutionerna som fördömde Rysslands invasion och annekteringen av ukrainska områden. Lula da Silva sa dock blankt nej till att leverera ammunition till det tysktillverkade luftvärnsfordonet Gepard.

– Brasilien har inget intresse av att överföra den ammunition som ska användas i kriget mellan Ukraina och Ryssland. Brasilien är ett fredens land. Därför vill vi inte ha vara inblandade i det här kriget, inte ens indirekt, sa han under presskonferensen.

LÄS MER:Kritik mot Ukrainastöd från Natolandet Kroatien

LÄS MER:USA skickar inte F-16 till Ukraina

LÄS MER:Macron öppnar för stridsflyg till Ukraina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS