Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brasilien skakas av korruption

RIO DE JANEIRO: Sydamerikas största demokratiska succé, det brasilianska arbetarpartiet PT, genomgår just nu sin värsta tid någonsin. President Lula, partiets grundare och eviga galjonsfigur, dök inte ens upp när partiet höll sina val förra helgen.
820 283 röstberättigade medlemmar skulle välja en ny ordförande och styrelse för det krisdrabbade partiet.
Lula satt hemma och kollade fotboll.
Den senaste tidens korruptionsskandaler inom Sydamerikas mest moderna parti har skakat hela kontinenten. Partiet, som alltid varit den lysande stjärnan i klassen och givit hopp när andra partier misslyckats, har inte varit så exemplariskt som alla trott. I somras avslöjades ett omfattande korruptionsnätverk inom partiet.
Utstuderat korruptionssystem
För att lyckas med det omöjliga, att få en fattig man att bli president i landet med störst inkomstskillnader i världen, har arbetarpartiets före detta ordförande José Dirceu byggt upp ett utstuderat korruptionssystem.
Statliga bolag, med chefer som sympatiserat med PT, har pumpats på pengar som gått till ett skattefritt partikonto på Cayman Islands.
Oppositionen menar att det var de pengarna som betalade Lulas framgångsrika presidentkampanj och ska också ha täckt arvodet för den sluge imageskaparen Dudu Mendonça, som ansade Lulas skägg och satte på honom en mörkblå kostym inför valet.
När den fattige arbetargrabben slutligen blev president i Brasilien beskrevs det som den största demokratiska segern i Latinamerika sedan självständighetstiden.
Nu sitter presidenten och tittar på fotboll.
Det finns inte mycket annat han kan göra.
Upprörda medlemmar
På stadsdelsföreningen Amigos de Laranjeiras i Rio de Janeiro har kvarterets PT-medlemmarna samlats. De är upprörda och höjer sina röster mot varandra.
Avslöjandena att även deras eget parti insjuknat i Brasiliens kroniska sjukdom - korruptionen - har fått PT att splittras. I det ena lägret finns de som menar att det går inte att föra politik i Brasilien om du inte har kontanter.
De andra menar att PT måste fortsätta att hålla fanan högt och hålla sig borta från den korruptionskarusell som dagligen mjölkar världens femte största land på resurser.
- Vi har blivit ett helt vanligt jävla brasilianskt parti. Jag är förbannad, säger José Augosto Dunhan, 47-årig partimedlem.
En kvinna som sitter med i PT:s kvinnoförbund reser sig upp och går till försvar.
- Hålla! Det finns inga bevis. Inget är bevisat än. Jag dömer ingen i förväg, säger Conceição Nascimento.
Det som retat upp de flesta inom partiets vänsterfalang är att José Dirceu, Lulas före detta stabschef, betalat ut en extralön på 92 000 kronor i månaden till olika ledamöter i kongressen.
Allt för att Lulas reformförslag skulle kunna bankas igenom snabbt i kongressen utan att gå den vanliga förhalningsrundan som ibland kan ta en hel mandatperiod.
- Att köpa stöd i kongressen är fult. Det som började med att man utbytte politiska tjänster och kohandlade har nu blivit till rena affärsuppgörelser. Det är inte vackert, säger en man i trappan ut från vallokalen.
Av de sju kandidater som ställde upp i söndagens val till att bli ny partiordförande har ingen fått över femtio procent.
Bäst hamnade arbetsministern Ricardo Berzoini. Han företräder regeringssidan inom partiet och är den korruptionsanklagade José Dirceus favoritkandidat. Berzoini fick 42,4 procent av rösterna när den sista räkningen genomfördes i går kväll.
Ung utmanare
Av vänsterfalangens sex olika kandidater gick det bäst för den unge utmanaren Valter Pomar. Han vill att Sydamerikas största parti svänger till vänster och lämnar den pragmatism som gjort att Brasilien överraskat världen med sin framgångsrika ekonomiska politik.
- Jag förstår att Lula sitter och kollar på fotboll. Vad annars kan han göra. Han har inte uträttat något av det han gick till val på. Ingen har fått det bättre. I stället har han blundat för korruptionen inom det egna partiet. Pinsamt, säger Evenaldo Pires, som säljer jordnötter i Rio de Janeiro.
Eftersom ingen av kandidaterna fick majoritet vid helgens val kommer en andra valomgång att hållas mellan Berzoini och Pomar söndagen den nionde oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.