Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Festande deltagare i den årliga Prideparaden i São Paulo i maj i år.

Brasilien: Mer våld mot homosexuella

Brasilien är glittrig karneval, lättklädd samba och tolerant frigjordhet. Samtidigt ökar våldet mot homosexuella i landet, världens farligaste plats för hbtq-personer.

Sambadansaren Piu da Silva bad förgäves för sitt liv. När släktingarna fann hennes vanställda kropp i en favela i Rio de Janeiro i fjol, bara dagar före karnevalen, var den genomborrad av kulhål. Mördarna, som ännu går fria, publicerade en film på Facebook av den utdragna misshandeln och mordet, som väckt avsky både i Brasilien och internationellt.

- Brasilien är fyllt av motsägelser. Det finns å ena sidan det rosafärgade Brasilien, med den största hbtq-rörelsen i Sydamerika och den största Pride-paraden. Å andra sidan finns mordens blodröda Brasilien, säger Luiz Mott som grundade rörelsen Grupo gay da Bahia i slutet på 1970-talet.

Piu da Silva var en omtyckt medlem av den berömda sambaskolan Beija-flor. Men som transperson levde hon farligt. Nästan varje dag mördas en homosexuell eller transperson i Brasilien, enligt Grupo gay da Bahia, systerorganisation till svenska RFSL. Siffrorna styrks av en FN-rapport från i fjol.

Knytnävsslag i ansiktet

Det var särskilt en händelse som fick den i dag 70-årige antropologiprofessorn Luiz Mott att besluta sig för att starta Grupo gay da Bahia.

- Jag gick och höll min dåvarande pojkvän i handen när vi blev anfallna av en kraftigt byggd man som gav mig ett hårt knytnävsslag i ansiktet. Det var efter det jag bestämde mig för att starta organisationen för att bekämpa homofobin.

Våldet i det brasilianska samhället ökar överlag. Men de framsteg som under senare tid gjorts för hbtq-rörelsen har också lett till ökat våld mot homosexuella, enligt forskning från Amherst college. För att förstå hur hatet gestaltar sig måste vi gå tillbaka till kolonialtiden, enligt Mott.

- Enligt de portugisiska lagarna var sodomi det allra värsta brottet, lika allvarligt som kungamord. Homosexualitet och feminiserade män sågs som ett hot mot den vita macho-överheten.

Journalisten och moderedaktören Jorge Wakabara bor i megastaden São Paulo tillsammans med sin man. Han känner sig förhållandevis trygg i sin "bubbla" som han uttrycker det. I kretsen av nära och kära lever han ett ombonat liv.

- Inom vår krets rör vi oss inom vissa områden, men det finns ställen som vi måste undvika i centrala São Paulo och i stadens utkanter, säger Wakabara.

"Kampen fortsätter"

Frikyrkliga och katolska krafter har vunnit allt mer makt i parlamentet och inte sällan motsätter de sig ökat skydd för hbtq-personer. Den bombastiske pastorn Marco Feliciano har gjort sig ökänd för sina uttalanden och bland annat sagt att aids är "gaycancer". Den högerkonservative parlamentsledamoten Jair Bolsonaro har i en intervju med Playboy uppgett att han hellre ser sin son död, än homosexuell.

Konservativa och frikyrkliga antigaykrafter innebär visserligen ett allvarligt hot, anser Jorge Wakabara, men han vill inte generalisera.

- Det är klart att rättigheterna vi har fått provocerar de mest konservativa. Men långt ifrån alla frikyrkliga är motståndare, jag har frikyrkliga vänner som är toleranta. Och det finns ju även konservativa som är homosexuella, konstaterar han.

Såväl Jorge Wakabara som Luiz Mott är ense om att utvecklingen – trots allt – går i rätt riktning.

- Jag är optimist. Stora framsteg har gjorts och det talas mycket mer om våra rättigheter, om fördomar och om homofobi i dag än för 15-20 år sedan, säger Wakabara.

- Kampen fortsätter! utbrister Luiz Mott och skrattar för första gången under intervjun.