Med hustrun Michelle Bolsonaro vid sin sida vinkar Brasiliens nyinstallerade president Jair Bolsonaro till sina anhängare i huvudstaden Brasilia.
Med hustrun Michelle Bolsonaro vid sin sida vinkar Brasiliens nyinstallerade president Jair Bolsonaro till sina anhängare i huvudstaden Brasilia.

Brasilien: Landet ska befrias från socialism

Han har kallats hjälte av sina anhängare och beskrivits som farlig av sina motståndare. På nyårsdagen svors högernationallisten Jair Bolsonaro in som Brasiliens president. Nu lovar han att inleda ett fälttåg mot socialism, brottlighet och korruption.

ANNONS
|

Brasilien har "befriats från socialism och politisk korrekthet" slog den nytillträdde presidenten fast inför jublande anhängare i sitt första tal till nationen.

Innan dess hade 63-årige Bolsonaro svurit presidenteden vid en kort ceremoni i parlamentet i huvudstaden Brasilia. Då höll han också ett anförande där han lovade att upprätthålla Brasiliens konstitution. Den nye presidenten lovade också att återställa den bleka ekonomin utan någon "ideologisk partiskhet".

Trump gratulerar

Kort därpå fick Bolsonaro en gratulationshälsning från USA:s president Donald Trump. "USA är med dig", twittrade han.

Jair Bolsonaro tillträder sin fyra år långa mandatperiod med skyhöga förtroendesiffror och med en förhoppning om att utföra det han lovade under sin valrörelse – att ta i med hårdhandskarna mot den utbredda korruptionen och den omfattade brottsligheten i Sydamerikas största ekonomi.

ANNONS

Med bakgrund som militär och politiker gjorde Jair Bolsonaro sig känd som en frispråkig presidentkandidat som öppet hyllade militärdiktaturen i landet under sextio- och åttiotalet.

Han är ett hot mot demokratin, enligt den nyblivne presidentens motståndare. Något Bolsonaro själv slår ifrån sig.

- Vad vi behöver är en regering med auktoritet utan att det blir auktoritärt, sade han i en intervju i oktober.

Knivhöggs under kampanjen

Han har även aviserat ett dekret om att lätta på landets vapenlagar, med målet att "goda" människor ska kunna skipa rättvisa på egen hand. Ett scenario kan enligt Bolsonaro vara om en lastbilschaufför som själv är beväpnad blir rånad. Då ska chauffören kunna döda rånaren och själv gå fri.

- Det skulle absolut minska våldet i Brasilien, sade Bolsonaro dagen efter att han valdes.

Våldet har även drabbat Jair Bolsonaro själv. I september i år knivhöggs han i samband med sin presidentkampanj och fick genomgå en akut bukoperation för att hans liv skulle räddas.

ANNONS

Händelsen gav honom smeknamnet "hjälten" bland anhängare i Brasilien.

Bytt parti och inriktning

När det gäller andra frågor har Bolsonaro inte varit lika tydlig med var han står och han har med åren bytt inriktning och parti flera gånger. Exempelvis gick han från att ha haft en protektionistisk hållning till landets ekonomi till att utse frihandelsförespråkaren Paulo Guedes som sin blivande finansminister.

Både under valrörelsen och tidigare i sin karriär har Bolsonaro gjort en lång rad kvinnofientliga, homofobiska och rasistiska uttalanden. Hans hårda retorik mot medier har gjort att han jämförts med USA:s president Donald Trump, som han beundrar.

När Jair Bolsonaro svors in på nyårsdagen närvarade flera utländska politiker och statsöverhuvuden, bland andra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Bolsonaro har tidigare sagt att han ämnar lämna FN:s migrationspakt. Han sägs också överväga att lämna Parisavtalet om klimatet.

TT-AFP

Bakgrund: Korruptionsbefläckade företrädare

Jair Bolsonaro tillträder efter flera år av politisk turbulens i Brasilien och utbrett missnöje med korruption, hög brottslighet och usel ekonomi. Han har lovat att "städa upp" efter de korruptionsskandaler som har omgett flera av hans företrädare.

Luiz Inacio "Lula" da Silva var president 2003 till 2011. Han har dömts till tolv års fängelse för korruption, bland annat för att ha tagit emot en muta i form av en lyxrenoverad strandbostad från ett byggföretag. Lula nekar till alla anklagelser och hävdar att åtalen är politiskt motiverade. Han ville ställa upp som kandidat för socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) i presidentvalet i höstas men stoppades på grund av fängelsedomen.

Lula efterträddes på presidentposten av partikamraten Dilma Rousseff. Hon avsattes 2016 efter en riksrättsprocess där hon anklagades för att ha förskönat budgetsiffror. Många menade att anklagelserna i själva verket var ett sätt att störta presidenten, iscensatt av hennes vicepresident Michel Temer, som tog över makten.

Temer, från mitten-högerpartiet PMDB, har själv varit föremål för ett antal korruptionsutredningar men ingen av dem har lett till åtal. När han nu lämnat presidentämbetet förlorar har sin immunitet mot åtal och riskerar att ställas inför rätta.

Fakta: Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro kandiderade för Socialliberala partiet (PSL), vars politik kan beskrivas som nationalkonservativ. Han föddes i São Paulo, men är numera bosatt i Barra da Tijuca, en förort till Rio de Janeiro. Han har en bakgrund som fallskärmsjägare och har varit aktiv politiker sedan 1980-talet.

Bedömare förklarar Jair Bolsonaros klara valseger med hans frispråkiga karaktär och löften om tuffa tag mot korruption och brottslighet.

Ytterligare en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppningen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, vilket är välkommet i Brasilien vars ekonomi är på glid.

Källa: AFP

ANNONS