Brasilien hela världens testbädd för coronavaccin

I Brasilien fortsätter coronapandemin att skörda hundratals offer dagligen, ett halvår efter att utbrottet startade. Med näst flest dödsfall i världen står människor nu i kö för att få delta i de många vaccintester som genomförs i landet.

ANNONS
|

Monica Calazans tvekade inte att ställa upp. När möjligheten att delta i fas 3-studien av Sinovac-vaccinet kom anmälde hon sig direkt i hopp om att inte längre kunna bli sjuk i covid-19 och smitta sin familj.

– När pandemin började trodde jag inte att det skulle komma hit, men sedan blev det allvarligare här i Brasilien och drabbade även människor väldigt nära mig, säger hon.

Monica Calazans.
Monica Calazans. Bild: Privat

Hon är intensivvårdssköterska på infektionssjukhuset Emílio Ribas i São Paulo och är stolt över att jobba i frontlinjen mot covid-19. Men hon är fortfarande orolig över att en möjlig andra våg kan bli långt värre nu när många har börjat slappna av och inte använder ansiktsmasker eller följer rekommendationerna för att minska smittspridningen lika strikt som tidigare.

ANNONS

700 döda dagligen

Brasilien är det land med sjunde flest registrerade dödsfall i covid-19 per capita i världen, efter bland andra Peru, Belgien, Chile och Spanien. I absoluta tal är det bara USA som registrerat fler dödsfall i coronapandemin och Brasilien är nu uppe i över 130 000 döda.

Här testar fortfarande runt 30 000 personer positivt för covid-19 varje dag och även om dödstalen har sjunkit från de runt 1000 döda per dag som var standard från slutet av maj till slutet av augusti, handlar det fortfarande om runt 700 döda dagligen, eller 3,5 per en miljon invånare.

Jag är väldigt stolt över att vara del av frontlinjen och kan inte vara rädd.

Den stora smittspridningen i kombination med en välutbyggd sjukvård och etablerade system med stor erfarenhet av kliniska tester är anledningen till att så många av vaccinkandidaterna testas just här. Att få fram frivilliga till testerna har inte heller varit något problem. Enligt det statliga institutet Butantan som samordnar fas 3-testerna av Sinovac-vaccinet har de en kölista vid alla sjukhus som genomför dem.

– Jag är väldigt stolt över att vara del av frontlinjen och kan inte vara rädd. För om jag är rädd, vem ska då ta hand om de sjuka? Jag är inte rädd för biverkningar heller, för forskarna och läkarna följer mig väldigt noga, förklarar 54-åriga Monica Calazans.

ANNONS

Tusentals får testvaccin

Hon är en av 5600 frivilliga brasilianare som redan har fått minst en dos av vaccinet från det kinesiska läkemedelsföretaget Sinovac. Totalt planeras 9000 personer ingå i studien där en del får vaccin och en kontrollgrupp motsvarande doser placebo. Samtidigt genomförs liknande tester av möjliga vaccin från Astra Zeneca, Johnson & Johnson och samarbetet mellan Pfizer, BioNTech och Fosun Pharma. Även Ryssland förhandlar om att genomföra tester av sitt vaccin Sputnik V här, vilket skulle göra det till den femte kandidaten med fas 3-tester i landet.

Ana Malik, läkare och professor i hälsopolitik vid handelshögskolan FGV i São Paulo, tycker att det är bra att flera vaccin testas just i Brasilien.

– Jag ser inga större risker. Individen tar naturligtvis en risk, men studierna görs väldigt seriöst av erfarna forskare och är redan i fas tre. Fördelen är att när vaccinen godkänns så kommer företagen som har testat dem här att erbjuda dem till hela befolkningen.

Ana Malik är läkare och professor i hälsopolitik vid handelshögskolan FGV i São Paulo.
Ana Malik är läkare och professor i hälsopolitik vid handelshögskolan FGV i São Paulo. Bild: Privat

Hon förklarar att snarare än rädsla för eventuella biverkningar ser människor det som en ett privilegium att bidra till att få fram ett fungerande vaccin och förhoppningsvis vara bland de första att själva få ta del av det.

Utlovat godkänt vaccin till alla nästa år

Intresset för Brasilien att garanteras tillgång till ett godkänt vaccin är uppenbart. São Paulos guvernör lovade nyligen att de skulle ha ett vaccin tillgängligt för alla delstatens invånare i början av nästa år och även Brasiliens hälsominister Eduardo Pazuello sa i början av september att massvaccinering mot viruset kommer att påbörjas i januari nästa år.

ANNONS

I och med avtalen med läkemedelsbolagen lär landet också ligga bra till.

– Jag tycker att det är bra, för om de godkänns så kommer Brasilien att få ta del av vaccinen, säger Jorge Kalil, immunolog och vaccinexpert vid São Paulo-universitetet.

Astra Zenecas vaccin som utvecklas tillsammans med Oxforduniversitetet var det första att börja testas i Brasilien i somras och i samband med det slöts ett avtal där Brasilien får rätten att producera vaccinet lokalt när det godkänts. Hittills har minst 4600 frivilliga rekryterats för Astra Zenecas studie i landet.

Jorge Kalil är immunolog och vaccinexpert.
Jorge Kalil är immunolog och vaccinexpert.

För kinesiska Sinovac gäller överenskommelsen en leverans till delstaten São Paulo på 60 miljoner doser, som man räknar med att få senast i slutet av februari. Enligt Jorge Kalil lär även de avtal som inte offentliggjorts innehålla liknande löften.

– Det skulle inte finnas något intresse om vi inte fick del av det färdiga vaccinet.

Vi står inför ett stort problem och att få fram ett vaccin är av största vikt, så jag tror att vi måste skynda, om än inte för mycket,

Godkänt vaccin utan tester

Försöken att ta fram ett vaccin mot covid-19 har blivit en kapplöpning mellan olika läkemedelsbolag och länder. I somras höjde många ögonbrynen när Ryssland godkände sitt eget vaccin Sputnik V, trots att det fortfarande inte hade genomgått några fas 3-tester.

I vanliga fall tar det många år att utveckla ett nytt vaccin, men nu har det gått i rekordfart, vilket också oroar en del experter.

ANNONS

– Många forskare skulle vilja ha mer tid. Men vi står inför ett stort problem och att få fram ett vaccin är av största vikt, så jag tror att vi måste skynda, om än inte för mycket, säger Jorge Kalil.

Karnevalen skjuts upp

Samtidigt är det tydligt att inte heller Brasilien ser ett vaccin som en snabb och enkel lösning på coronapandemin. Nyligen meddelades att den årliga karnevalen i Rio de Janeiro, som brukar dra miljontals besökare, nästa år skjuts upp på obestämd tid, för första gången på över hundra år.

Den 6 september stoppades också testerna av Astra Zenecas vaccin efter att en deltagare i Storbritannien misstänktes ha reagerat negativt på vaccinet. Men enligt Ana Malik är det bara ett tecken på att studien genomförs på ett säkert sätt och snart återupptogs fas 3-testerna i både Brasilien, Storbritannien och Sydafrika.

LÄS MER:Astra Zeneca pausar vaccintest

– Det verkar inte ha skadat ryktet eller påverkat dem som deltar i studierna. Människor är ivriga att delta, för de ser ett vaccin som lösningen med stort L för coronakrisen, säger Malik.

Intensivvårdssköterskan Monica Calazans säger att det var tråkigt när hon hörde nyheten om att Astra Zenecas vaccintester hade stoppats, men att hon inte blev särskilt rädd.

– Jag har hela tiden uppföljningar med den medicinska gruppen som håller koll på vitala tecken och min fysiska hälsa så att allt är okej. Så jag är lugn, för det övervakas så noga, förklarar hon.

ANNONS

I Latinamerika och Karibien har totalt runt 300 000 människor registrerats döda i covid-19. På flera håll beräknas överdödligheten dock ännu högre, vilket kan tyda på att alla dödsfall inte registrerats. Smittspridningen fortsätter och större fas 3-studier av möjliga vaccin görs också i bland annat Mexiko och Argentina.

LÄS MER:Nu börjar snabbgranskning av AstraZenecas vaccin

LÄS MER:173 vaccinprojekt är med i jakten – men ska du våga hoppas?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS