Brasilianska abortmotståndare under en protestmarsch förra månaden.
Brasilianska abortmotståndare under en protestmarsch förra månaden.

Brasilien gör revolt mot påven

ANNONS
|

Den överraskande reformen gör att priset på preventivmedel i Brasilien sjunker med nittio procent. En veckokarta med p-piller kommer att kosta en krona, vilket är nästan billigare än ett tuggummipaket i Brasilien. Preventivmedelsreformen omfattar även 50 miljoner veckokartor som årligen kommer att delas ut gratis till den fattigaste delen av befolkningen via landets distriktsvårdsmottagningar.

Beslutet har upprört det brasilianska biskopsrådet som fördömt reformen.

- Regeringen borde vara angelägen om mer akuta behov i vårt land, säger Dom Orani, ärkebiskop i hamnstaden Belém i norra Brasilien.

Lulas beslut hyllas

Under påvens fem dagar långa besök i Brasilien i maj tog han bestämt avstånd från allt vad aborter och preventivmedel heter. Han menade att sex före äktenskapet är en av världens "onda snaror" och jämställde det med narkotikamissbruk och korruption.

ANNONS

- Jag tycker att påven gjort bort sig. Han förstår sig inte på verkligheten. I Brasilien har vi tolvåriga mammor, säger Fabiano Barbosa, som säljer popcorn vid stranden i Copacabana.

Han hyllar Lulas beslut.

- Presidenten tänker på folkhälsan och på kvinnorna. Han om någon vet att det är omöjligt att klättra socialt i Brasilien om man blir gravid av misstag när man är tonåring.

Vid presentationen av reformen valde Lula att flankeras av sin hälsominister José Gomes Temporão och av kvinnoministern Nilcéa Freire. Det tyder på att Lula stödjer sin hälsominister trots att han belade ministern med munkavle under påvens besök. Hälsoministern hade några dagar innan besöket sagt att "abortfrågan inte ska behandlas av biskopar", vilket utlöst en stämning som höll på att äventyra Benedictus XVI:s första besök i Latinamerika.

Att nu Lula, tre veckor senare, presenterar preventivmedelsreformen med hälsoministern och regeringens mest ivriga abortförespråkare, kvinnoministern Freire, gör att brasilianska medier tolkar det som att Lula håller på att genomföra en mindre revolt mot den katolska kyrkan.

- Lula är själv katolik. Han säger att han är emot abort, personligen. Men när det gäller familjeplanering går det inte att misstolka honom. Han har en helt annan åsikt än kyrkan, säger Juliana Resende, redaktör på den brasilianska nyhetsbyrån BR Press.

ANNONS

Hon tror att Lulas reform kommer att göra förhållandet mellan världens största katolska land och Vatikanen än kyligare.

- Lula är en smart pragmatiker. Han tog emot påven på bästa sätt. Som en god katolik. Men sedan kopplar han om till politikern och tar ett beslut som är det bästa för landet, säger hon.

Preventivmedelsreformen kan mycket väl vara det första steget mot att den brasilianska regeringen beslutar att genomföra en folkomröstning i abortfrågan.

- Den lagen vi har nu är från 1940. Lula har själv sagt att den är förlegad. Jag tror att frågan snart kommer att dyka upp i kongressen, säger Juliana Resende.

Nya reformen kostar 350 miljoner kronor

Den fristående organisationen Katolska kvinnor med rätt att bestämma själva gjorde 2005 en undersökning som visar att 86 procent av Brasiliens katolska kvinnor är för familjeplanering och användandet av preventivmedel. Sociologen Dulce Vasconcelos Xavier, som arbetar för organisationen, menar att undersökningen visar på en stor klyfta mellan landets troende och landets katolska hierarki.

- Skillnaden är avgrundsdjup, säger hon.

De billiga p-pillren kommer att säljas av 10 000 utvalda apotek i hela Brasilien och följas upp av en informationskampanj för familjeplanering i landets kommunala skolor. Hälsodepartementet, som redan har ett omfattande kondomprogram riktat till Brasiliens män, beräknar att den nya reformen kommer att kosta 350 miljoner kronor.

ANNONS

Vatikanen i Rom har ännu inte kommenterat Brasiliens p-pillerrevolution.

ANNONS