Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Favoriten i söndagens presidentval i Brasilien, starkt högerinriktade Jair Bolsonaro från Socialliberala partiet (PSL), vinkar till sina anhängare efter att ha röstat i Rio de Janeiro.

Brasilien: Bolsonaro hoppas på seger genast

Stora delar av Brasilien har lagt sina röster. Det är en delad nation som väljer nästa president. I ena ringhörnan: En högerextrem kandidat, känd för sina främlingsfientliga uttalanden och sitt kvinnoförakt. I den andra: En vänsterman som har svårt att skaka av sig partikamraternas korruptionsskandaler.

Vallokalerna har stängt i stora delar av Brasilien, i de västligaste delarna röstas det fram till midnatt.

Jair Bolsonaro har fått många brasilianare att gå ut på gatorna i högljudda protester. Han har kallats landets fiende och utsatts för en knivattack. Men det är den 63-årige forne militären Bolsonaro som är favorit i söndagens val – och själv är han segerviss:

- Om Gud vill, så löser vi det här i dag. Vi är på frammarsch och vi är övertygade om att det brasilianska folket vill bort från socialismen, sade Bolsonaro, som på grund av skadorna efter knivattacken i början av september hade en sjuksköterska vid sin sida när han skulle rösta.

Inför valdagen förklarade högerledaren att han inte kommer att acceptera något annat valresultat än ett som ger honom segern.

Bolsonaro leder opinionen

Andra hoppas dock på Bolsonaros starkaste konkurrent, Arbetarpartiets Fernando Haddad, tidigare guvernör i São Paulo. Han är vänsterpolitiker och arvtagare till den populäre tidigare presidenten Lula da Silva, bland annat känd för att ha minskat fattigdomen i ett land som präglas av stora inkomstklyftor. Den senare är även Haddads mentor, vilket i och för sig skulle kunna vara ett bekymmer för Haddad eftersom Lula sitter fängslad för korruption.

Under den gångna mandatperioden har politiken i mångt och mycket varit lamslagen på grund av korruptionsskandaler.

Haddad beskrivs som den av de två toppkandidaterna som har störst chans att ta Brasilien framåt, dels för att han tros kunna få kongressen med sig och forma politiska allianser, men också för att han kan skapa större folkligt stöd för stora och viktiga reformer än vad Bolsonaro och hans Socialliberala partiet väntas klara.

Valutgången är i allra högsta grad en öppen fråga, enligt Torsten Wetterblad, forskare knuten till Latinamerikainstitutet.

- Bolsonaro ligger runt 30 procent i opinionsundersökningarna och Haddad har runt 20, säger han.

"En annan känsla nu"

São Paulo-bon Jonatas Barroso röstade i en skolbyggnad i hemstaden på söndagseftermiddagen lokal tid. Det tog ungefär fem minuter, trots att det var fullt med folk.

- Det gick fort. Jag har aldrig sett folk vara så intresserade av att rösta, säger han till TT.

Han är en 39 år gammal läkare, investerare och en hängiven anhängare av Jair Bolsonaro. Efter korruptionsskandalerna som präglat brasiliansk politik har väljarna svårt att lita på någon, säger Jonatas Barroso.

- Det finns en annan känsla bland brasilianare nu. Vi hade hoppats att den här korruptionen skulle bekämpas. Vi har haft stora problem och betalat hög skatt, utan att få bra vård eller skola. Då kommer en kille som är beredd att ta strid med allt detta.

Att Jair Bolsonaro kritiserats för rasistiska och sexistiska uttalanden bekommer honom inte. Som 39-åringen ser det talar högerkandidaten ibland utan att tänka, ibland ironiskt och "inte alltid så politiskt korrekt".

- Det som händer är likt det som hände Donald Trump. Alla medier försökte säga att han var en dålig person, galen och våldsam. Bara för att de känner sig hotade, säger Jonatas Barroso.

Andra valomgång

Det finns en lång rad andra kandidater som ställer upp i valet, men ingen av dem ser ut att ha så starkt stöd att de blir några verkliga utmanare. Presidentvalet kommer sannolikt inte att avgöras på söndagen, eftersom ingen av kandidaterna väntas få över 50 procent av rösterna. Då följer en andra valomgång, som hålls den sista söndagen i oktober.

Brasilianarna ska också rösta fram ledamöter till landets parlament.