Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna ur Hamas säkerhetspersonal pratar med människor som väntar på att få tillstånd att kliva på en buss för att åka över den numer öppna gränsposteringen vid Rafah mellan Gaza och Egypten.

Bråk om Gaza-anställda inför maktöverlämnande

Tecknen på att den palestinska försoningsprocessen haltar blir allt fler. Inför det stundande maktöverlämnandet på Gaza har Fatah och Hamas hamnat i ny fejd – om ödet för tiotusentals offentliganställda.

Islamistiska Hamas ska lämna över den administrativa kontrollen över Gaza till den internationellt erkända Palestinska myndigheten (PA) på fredag, enligt det avtal som nåddes i Kairo för en månad sedan.

Sekulära Fatah, som dominerar inom PA, vill att all myndighetspersonal som lade ner arbetet när Hamas tog kontrollen över Gaza 2007 ska återvända till sina jobb. Det kan röra sig om över 40 000 personer, enligt FN:s siffror.

Ministrar har nu fått i uppdrag att förbereda för detta, enligt ett uttalande i dag.

Det retar upp Hamas, som är angelägna om att värna den egna personal som man anställde efter att PA-arbetarna slutade. Hamas kallar beslutet ett brott mot tidigare överenskommelser.

Enligt försoningsuppgörelsen, som nåddes den 12 oktober, skulle problemet med de dubbla uppsättningarna personal lösas senast i februari nästa år. PA skulle samtidigt ha ansvaret för att betala de Hamas-anställdas löner från att den tar över kontrollen på Gaza den 1 december fram till i februari.

Hoppet om ett slut på tio år av palestinsk splittring har falnat efter flera meningsskiljaktigheter. Den största stötestenen gäller vad som ska hända med Hamas väpnade gren.