Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/24

Bränderna fortsätter att härja Kalifornien

Flera skogsbränder rasar just nu i Kalifornien. I bergen i Santa Cruz kämpar 200 brandmän mot lågorna som redan slukat flera hus. Hundratals har tvingats lämna sina hem. Starka bilder från bränderna sprider sig nu lika snabbt som själva bränderna.

I det torra sommarvädret har skogsbränderna avlöst varann i Kalifornien i USA. Invånarna i delstaten är visserligen vana vid de årliga bränderna, men när det gäller evakueringar, förstörelse och antal bränder ligger sommaren bränder högt på skalan.


Hundratals brandmän i Santa Cruz

Just nu pågår 26 skogsbränder i delstaten och i en av de större, i bergen i Santa Cruz kämpar över 200 brandmän mot lågorna. 
 

 

Brandmännen kämpar milt uttryckt i motvind i det eldhärjade området i Santa Cruz, som beskrivs som mycket snårigt och svårtillgängligt. Upp emot 300 hem hotas nu av branden, som kunde ses från många kilometers avstånd, med lågor på över 30 meter, rapporterar Mercury News.

 

 

Branden startade som en brand i byggnad på måndagseftermiddagen, rapporterar CBS Local. Därefter spred den sig i Loma Prieta i bergen. Då befarade man att brandmännens arbete skulle försvåras då mörkret föll och det skulle ännu svårare att ta sig fram i terrängen. Minst 1,2 hektar ska ha brunnit i branden. 

Det finns in nuläget inga uppgifter om att någon ska ha skadats. 

 

 

Branden i Santa Cruz är inte den enda i i Kalifornien. I Soberanes på västkusten har en stor brand rasat sedan den 22 juli. Den 19 september rapporterade Inciweb att elden hade brunnit på en gigantisk yta, 476 tunnland. Man har lyckats släcka stora delar av branden men över 2 000 personer deltar fortfarande i släckningsarbetet. Även den branden rasar i otillgänglig terräng. Branden ska ha orsakats av en vårdslös lägereld. 

Vid Owens River startade den 17 september en större skogsbrand som den 19 september växt till 24 hektar. Branden rasar nära Clark Canyon som är en populär plats bland bergsklättrare. Närliggande rancher och annan bebyggelse har evakuerats.

I helgen arbetade 800 brandmän med släckningsarbetet av en brand vid Vandenberg Air Force base, där det brunnit flera gånger på kort tid. Helgens brand, som även den rasade över ett stort område, ledde till att man fick skjuta upp en planerad uppskjutning av en satellit, rapporterar Santamaria Times.

I norra Kalifornien pågår just nu 28 skogsbränder:

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.