Boxad Nalle Puh-märke viralt i Taiwan

Ett märke där en björn smäller till Nalle Puh rakt i ansiktet har blivit viralt i Taiwan. Önationens invånare köper nu in massvis av märket som en markering mot Kina och dess ledare president Xi Jinping.

ANNONS
|

Kina fortsätter att vapenskramla och hota Taiwan. Ön som ligger strax utanför den kinesiska kusten ses av Kina som en del av landet. Men önationen har varit självstyrande sedan inbördeskriget i Kina i slutet av 40-talet och skyddas bland annat av USA.

Som en reaktion på den allt större militära närvaron från Kina runt om Taiwan har nu ett tygmärke som används av taiwanesiska piloter blivit viral. Taiwaneserna rusar nu till butikerna för att inhandla märket som föreställer en svartbjörn som boxar barnbokskaraktären Nalle Puh mitt i ansiktet, rapporterar The Guardian.

Men det är inte på grund av något form av hat mot A. A. Milnes omtyckta björn som taiwaneserna köper märket. Den honungsälskande björnen representerar snarare något annat i detta fall – nämligen den kinesiska presidenten Xi Jinping. Ända sedan han tillträdde presidentposten 2013 har hans utseende jämförts med Nalle Puh runt om på internet.

ANNONS

Motstånd mot övning

I Kina har liknelsen mellan Xi Jinping och den gula björnen i röd tröja använts av kritiker av presidenten och kinesiska myndigheter har gått så långt att bilder av björnen kraftigt censurerats på sociala medier. Så är knappast fallet hos ärkerivalen Taiwan alltså.

Märket som föreställer att Nalle Puh får stryk av en taiwanesisk svartbjörn ses som ett motstånd mot de kinesiska aggressionerna.

Så sent som i lördags har Kina inlett en tre dagar lång militärövning runt om Taiwan. Övningen ses som en reaktion på att Taiwans president Tsai Ing-wen besökt USA och talmannen i representanthuset Kevin McCarthy. Något som Peking inte sett på med blida ögon.

”Vill höja moralen”

Märket med Nalle Puh som får en ram, alltså en björntass, i ansiktet har sålts av Alex Hsu, som designade märket, sedan förra året. Men i samband med att den taiwanesiska militären lade upp en bild på märket under lördagen på en pilots arm, har försäljningen gått spikrakt uppåt.

— Jag ville höja moralen bland våra trupper med det här märket, säger Alex Hsu till The Guardian.

Utöver den taiwanesiska björnen som ger Nalle Puh en rak höger, står det också på märket ”Scramble!”, alltså att militären måste ”samla ihop sig” allt oftare eftersom Kinas aggressioner ökat mot landet de senaste tre åren.

ANNONS

LÄS MER:Taiwan vill ge turister betalt för att besöka landet

LÄS MER:Kina avslutar hotfull militärövning vid Taiwan

LÄS MER:70 kinesiska flyg övar på att omringa Taiwan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS