Gymnasieelever marscherar i huvudstaden Alger på söndagen.
Gymnasieelever marscherar i huvudstaden Alger på söndagen.

Bouteflika uppges ha återvänt till Algeriet

Regeringsplanet som tros ha transporterat Algeriets president Abdelaziz Bouteflika från Schweiz har landat på en militärflygplats sydväst om huvudstaden Alger. I hemlandet väntar fortsatta protester sedan studenter åter gett sig ut på gatorna.

ANNONS
|

Det algeriska regeringsplanet tog Bouteflika till Schweiz i förra månaden där den sjuklige 82-årige presidenten vårdats i Genève. Enligt presidentens stab har han nu återvänt till Algeriet.

Demonstrationer har pågått i landet sedan den 10 februari, då Bouteflika via ombud meddelade att han ställer upp för omval en femte mandatperiod, i strid med landets författning. Bouteflika drabbades av en stroke 2013 och har sedan dess sällan setts i offentligheten.

"Delar folkets vision"

Protesterna som först handlade om Bouteflikas kandidatur har kommit att omfatta hela regimen, något som även statliga styrda medier nu medger. Och medan parlamentsledamöter från presidentens eget parti anslutit till manifestationerna kommer tydliga antydningar från militären att den inte avser att ingripa mot befolkningen.

ANNONS

Att generaler nu tros ha vänt sig mot Bouteflika grundar sig på att stabschef generallöjtnant Gaed Salah har sagt att militären delar folkets vision om framtiden, rapporterar statlig tv.

Tusentals människor demonstrerade även på söndagen, många av dem unga medborgare och studenter.

Även äldre protesterar

Men även den äldre generation som gett sitt stöd till Bouteflika som en garant mot extremism börjar nu byta ståndpunkt.

- Vi behöver en ny generation som styr oss, och som säkrar en bättre framtid för våra barn, säger pensionären Ahmad.

Presidentens kansli har hävdat att Bouteflikas sjukhusvistelse i Schweiz handlar om rutinkontroller. Men en jurist har på uppdrag från en anonym algerisk medborgare lämnat in en skrivelse till en domstol i Schweiz där man kräver att Bouteflika ställs under förmyndarskap på grund av sitt sviktande hälsotillstånd. Enligt många algerier är han oförmögen att styra landet.

Det styrande FLN-partiet har uppmanat alla att samarbeta för att få ett slut på den politiska krisen, rapporterar Ennahar TV.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Algeriet

Algeriet har cirka 42 miljoner invånare och är Afrikas till ytan största land. Landets export av olja och gas står för 95 procent av exportintäkterna och för 60 procent av statsbudgeten.

Algeriet var en fransk koloni från 1830 och blev självständigt 1962 efter ett nästan åtta år långt och blodigt befrielsekrig.

Demonstrationer i oktober 1988 gjorde att myndigheterna utropade undantagstillstånd. Demokratiska reformer infördes, men när det islamistiska partiet FIS vann valet 1991 klev militären in, vilket utlöste ett inbördeskrig som krävde runt 200000 människors liv mellan 1992 och 2002. Den väpnade islamistiska gruppen GIA anklagades för mycket av våldet.

Under inbördeskriget vann Abdelaziz Bouteflika presidentvalet 1999 med militärens stöd. Han sjösatte ett försoningsprogram som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.

I presidentvalet i april 2014 vann Bouteflika för fjärde gången. Enligt de officiella siffrorna fick han 81 procent av rösterna.

Parlamentsvalet 2017 gav Bouteflikas parti FLN och samarbetspartiet RND absolut majoritet i parlamentet.

Källa: AFP

ANNONS