Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det fuskas med plastikingrepp och botox för att vinna skönhetstävlingen under kamelfestivalen i Saudiarabien. Kamelen på bilden deltog vid en tidigare festival och har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild.

Botox stoppar kameler från skönhetstävling

Inte bara äran utan också miljonbelopp står på spel under kamelfestivalen i Saudiarabien. Men tolv puckelförsedda deltagare har diskvalificerats från skönhetsmomentet eftersom de har injicerats med botox.

Mitt ute i den saudiska öknen – i Al Dhana – pågår den andra upplagan av en av världens största kamelfestivaler. Varje dag kommer tiotusentals besökare för att följa kampen om vilka av de fyrfota deltagarna som är snabbast, lydigast eller anses se bäst ut.

Men när den vackraste kamelen ska koras handlar det inte bara om placeringen av puckeln, formen på kroppen eller hur ståtligt djuret för sig. För att uppnå stjärnstatus gäller det att vara utrustad med tilltalande och tydliga ansiktsdrag – vilket har fått en del ägare att ta till kniven.

Plastik och botox

Saudiska medier har rapporterat om en veterinär som togs på bar gärning när han utförde plastikoperationer på kameler, bland annat för att minska storleken på deras öron. Tolv kameler ska ha diskvalificerats från tävlingen sedan det uppdagades att deras huvuden hade injicerats med antirynkmedlet botox, rapporterar flera medier.

- De använder botox för läpparna, nosen, överläppen och till och med käken. Det gör att huvudet blir mer uppumpat, så när kamelen närmar sig blir reaktionen "åh, titta vilket stort huvud, den har stora läppar och stor nos", säger Ali Al Mazrouei, son till en av Förenade arabemiratens största uppfödare, till den Abu Dhabi-baserade tidningen The National.

Kamelen har i århundraden varit en trogen följeslagare till beduinerna i öknen. Och efter det att kronprins Mohammed bin Salman aviserat moderniseringar av det ärkekonservativa kungariket försöker myndigheterna att underlätta genomförandet av reformerna genom att uppmärksamma traditionella aspekter av den saudiska kulturen.

En konsekvens är att mer pengar och kraft har plöjts in i kamelfestivalen – som efter ett dekret från kung Salman har flyttat närmare huvudstaden Riyad. Kungen lovade upprätta en särskild plats som uppmärksammar och bevarar kamelens inflytande på det saudiska kulturarvet.

Symbol för Saudiarabien

Under festivalen väntar sammantagna prissummor på 213 miljoner rial (450 miljoner kronor) samt möjlighet för besökarna att klappa såväl världens längsta som kortaste kamel, titta på sandskulpturer i naturtrogen storlek eller lära sig mer om hur beduinerna korsade öknen med hjälp av stjärnorna.

- Kamelen är en symbol för Saudiarabien. Tidigare bevarade vi dem av nödvändighet, men nu gör vi det som ett tidsfördriv, säger domaren Fawzan al-Madi till nyhetsbyrån Reuters.