Omkring 15 poliser har skadats lindrigt i sammandrabbningar med demonstranter som protesterar mot vräkningen av de 42-bosättarfamiljerna i den illegala utposten Amona.
Omkring 15 poliser har skadats lindrigt i sammandrabbningar med demonstranter som protesterar mot vräkningen av de 42-bosättarfamiljerna i den illegala utposten Amona.

Bosättarhem töms – men tusentals nya byggs

Flera israeliska poliser har skadats i sammandrabbningar med demonstranter när den illegala bosättningen Amona började utrymmas. Samtidigt har Israel godkänt byggandet av ytterligare 3 000 bostäder i bosättningar på den ockuperade Västbanken.

ANNONS
|

- Amona kommer att förstöras, men i utbyte mot Amona ska vi bygga 3000 nya bostäder, säger Moti Yogev, parlamentsledamot för det ultranationalistiska partiet Judiskt hem som ingår i premiärminister Benjamin Netanyahus regeringskoalition, till nyhetsbyrån AFP.

Polisinsats på gång

Omkring 15 poliser har enligt Haaretz skadats lindrigt när en polisstyrka på ett par hundra gick in i den omstridda utposten nordöst om Ramallah, för att köra bort de 42 familjer som vägrat flytta. De drabbade samman med ett par hundra ditresta demonstranter, som barrikaderade sig i husen, kastade stenar och brände däck.

ANNONS

Bosättningen har förklarats olaglig av Israels högsta domstol, men striden om den har i sin tur gett upphov till ett lagförslag som nu behandlas i parlamentet. Om förslaget blir verklighet innebär det att israeliska bosättningar på privatägd palestinsk mark legaliseras, vilket bland andra Sverige kritiserat kraftigt.

Netanyahu har godkänt

Planerna på de 3000 nya bosättarbostäderna har godkänts av premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Avigdor Lieberman.

Tillkännagivandet är det fjärde liknande på mindre än två veckor, och innebär att beslut om sammanlagt över 6000 nya bosättarhem på ockuperad mark har fattats sedan Donald Trump tillträdde som USA:s president.

Möte med Trump

Trump har hittills inte uttalat sig om den pågående bosättningsboomen, men har bjudit in Netanyahu till ett möte i Washington den 15 februari.

Kritikerna, däribland EU och FN, menar att bosättningarna är ett avgörande hinder mot en tvåstatslösning. Den israeliska fredsorganisationen Peace Now säger att de planerade bosättningarna utgör ett allvarligt hot mot en framtida fredsöverenskommelse och anklagar Netanyahu för att försöka avleda uppmärksamheten från de pågående korruptionsutredningarna mot honom.

Fakta: Bosättningar på ockuperad mark

Omkring 630000 israeliska bosättare lever i dag på Västbanken och i östra Jerusalem, som ockuperas av Israel, enligt beräkningar som nyhetsbyrån AFP har gjort.

Enligt internationell lag är de israeliska bosättningarna olagliga och ett hinder för fredsansträngningarna, eftersom de finns på mark som palestinierna ser som en del av deras framtida stat.

I en resolution i december krävde FN:s säkerhetsråd att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark. Resolutionen gick igenom till följd av att USA valde att inte lägga sitt veto, vilket Donald Trump kritiserade hårt.

Sverige välkomnade beslutet, som man menar bekräftar EU:s och Sveriges syn på Israels bosättningar på ockuperade områden.

ANNONS