Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivfoto.

Bort med terrorn – inom en timme

För två veckor sedan röstade EU-parlamentet för tuffare krav på spridning av upphovsrättsskyddat material på internet. Nu är hårdare regler även på väg för material som anses vara terrorpropaganda.

Parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter röstade på måndagen ja till förslaget med 35 röster mot 1, vilket öppnar för en omröstning i hela parlamentet nästa vecka.

Liksom för upphovsrätten finns dock även här stark kritik mot delar av förslaget, exempelvis kring kravet på att plattformar och sajter ska kunna beordras att ta bort terrorpropaganda inom en timme.

"Brottsbekämpande myndigheter har gjort klart för mig att terroristmaterial sprids mest inom första timmen och att entimmesprincipen är avgörande", anser dock den konservative brittiske EU-parlamentsledamoten Daniel Dalton, som ansvarar för parlamentets behandling av förslaget.

EU:s medlemsländer bestämde sig redan i december om sin syn på förslaget. Justitieminister Morgan Johansson (S) ansåg då att man hittat lösningar som gör att legitima politiska åsikter inte riskerar att pekas ut som terrormaterial.

- Vi har varit noga med att det man ska träffa måste vara straffbart – inte bara något som man kan tycka är olämpligt, sade Johansson i december.