Boris Johnson vårdas på intensiven

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, 55, som tidigare har bekräftats ha insjuknat i covid-19, flyttades under måndagen till en intensivvårdsavdelning på St Thomas’ Hospital i London efter att hans hälsoläge försämrats. Under tisdagen beskrivs premiärministerns hälsoläge som "stabilt" samtidigt som han behandlas med syrgas. I Johnsons frånvaro har delar av hans arbetsuppgifter nu tagits över av utrikesminister Dominic Raab.

ANNONS
|

Johnson, som den 27 mars bekräftades ha blivit smittad av coronaviruset, lades in på sjukhus under söndagen på grund av att han fortfarande uppvisade symptom som feber.

Så sent som vid 14-tiden på måndagen skrev han själv på Twitter att han sökte sjukhusvård för att genomföra ett par rutintester på inrådan från sin doktor.

"Jag är vid gott mod och har kontakt med mitt team", skrev Johnson.

Senare under måndagen uppgavs hans hälsoläge ha försämrats och enligt BBC flyttades han vid 20-tiden, svensk, tid till en intensivvårdsavdelning på inrådan av sitt medicinska team, vilket bekräftades av talespersoner vid Downing Street.

ANNONS

Lämnat över till utrikesministern

Enligt officiella uttalanden ska Johnson ha varit vid medvetande när beslutet togs om att han skulle flyttas till en intensivvårdsavdelning. Enligt flera källor till ansedda The Guardian ska premiärministern ha behandlats med syrgas för att få hjälp med andningen.

Att Johnson behandlas med syrgas bekräftades under tisdagen officiellt, samtidigt som representanter för hans stab underströk att premiärministern inte var i behov av respiratorvård. Hans tillstånd uppgavs vid lunchtid på tisdagen vara "stabilt" och Boris Johnson uppgavs då också vara vid "gott mod".

Redan för en månad sedan utsåg Boris Johnson landets utrikesminister Dominic Raab som sin ställföreträdare vid händelse av att han själv inte kan leda Storbritanniens regering.

Boris Johnson under en videokonferens den 28 mars, dagen efter att han bekräftades ha insjuknat i covid-19.
Boris Johnson under en videokonferens den 28 mars, dagen efter att han bekräftades ha insjuknat i covid-19. Bild: Andrew Parsons10 Downing Street

Raab uppges nu ha tagit över delar av premiärministerns arbetsuppgifter, efter att Johnson tidigare under sitt sjukdomsförlopp skött sitt arbete genom bland annat videokonferenser från sin tjänstebostad på Downing Street 11 där han befunnit sig i självkarantän.

Dominic Raab ska däremot inte fullt ut ha klivit in i rollen som premiärminister, utan viktiga beslut, kommer under Boris Johnssons frånvaro tas gemensamt i statsrådsberedningen. Raab kommer inte heller att hålla veckoliga möten med drottningen som ingår i premiärministerns uppdrag.

Under en pressträff under tisdagseftermiddagen bekräftade även Domin Raab att Johnson behandlades med syrgas. Enligt Raab ska Johnson dock inte behöva någon mekanisk hjälp för att andas

ANNONS

"Han andas själv utan hjälp och är fortsatt vid gott mod", berättade Raab.

Tegnell: "Klassisk sjukdomsutveckling"

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade i SVT:s Aktuellt uppgifterna om att Johnson intensivvårdas kort efter att de blev kända på måndagskvällen.

– En rätt klassisk sjukdomsutveckling efter att man efter en ganska lång tids lite halvsjuklighet, ganska plötsligt, ibland väldigt, väldigt plötsligt, blir mycket sämre på en bara kort tid, det är vad intensivvårdsläkarna beskriver, säger Anders Tegnell.

Även Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, menar att uppgifterna om Johnsons sjukdomsutveckling följer tidigare kända mönster.

– Det är precis som Anders säger, det är tio dagar, det rullar på och plötsligt så blir det som ett stålband över bröstet, svårt att andas, och det är att lungorna helt enkelt, virusinfektionen fortsätter med andra komplikationer och plötsligt kan han inte syresättas och då måste han ha hjälp, säger Björn Olsen.

Efter beskedet om att Johnson hade flyttats till en intensivvårdsavdelning under måndagskvällen strömmande reaktionerna in från politiska ledare över hela världen.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Sveriges statsminister Stefan Löfven är bara några av dem som önskat honom ett snabbt tillfrisknande.

Även Johnsons företrädare på premiärministerposten Theresa May och David Cameron skrev liknande kommentarer, precis som Johnsons gamla rival, den tidigare Labourledaren Jeremy Corbyn och hans efterträdare Keir Starmer.

ANNONS

Trump: "Vi har kontaktat Johnsons läkare"

Under en presskonferens sent på måndagen svensk tid kommenterade även USA:s president Donald Trump beskedet och kallade Johnson för "en riktigt god vän".

Trump meddelade också att han har bett två ledande läkemedelsföretag som arbetar med behandling av covid-19 att ta kontakt med Boris Johnsons läkare.

Exakt vad det handlar om för typ av behandling kunde Trump inte gå in närmare på.

– Det är en väldigt komplex behandling av saker som de precis har tagit fram. De har redan haft möten med läkarna och vi får se om de vill ta den vägen, sa Trump under sin dagliga pressträff i Vita huset.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS