Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boris Johnsson träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev, söndagen 22 januari. Bild: Ukrainska presidentstaben
Boris Johnsson träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev, söndagen 22 januari. Bild: Ukrainska presidentstaben

Boris Johnson: Ukraina måste gå med i Nato

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson svingar omkring sig i en ny debattartikel. Han vill se Ukraina i Nato, och går till attack mot både Tyskland och USA som inte har velat leverera stridsvagnar till Ukraina.
– Var behöver västvärlden placera dessa stridsvagnar för tillfället? Bevakande Nordrhein-Westfalen? Skyddande Tennessee? Strövande i byarna i Wiltshire? frågar han sig retoriskt.

Boris Johnson må inte längre vara Storbritanniens premiärminister, men han har kvar det engagemang och de starka åsikter om kriget i Ukraina som han blev uppskattad för i Kiev under krigets första del.

Nyligen återvände Johnson till Ukraina för att träffa president Volodymyr Zelenskyj och diskutera kriget. I en ny debattartikel i Daily Mail går han till angrepp mot Tyskland och USA, och slår ett slag för att låta Ukraina gå med i Nato.

Varnar för ny rysk offensiv

Han varnade för en ny rysk offensiv till våren, och att Ukraina behöver hjälp, inte bara för att möta offensiven, utan för att kunna återta land som Ryssland ockuperat. Storbritannien har redan beslutat att skicka stridsvagnar av typen Challenger 2. Frågan är, enligt Johnson, vilka anledningar det kan finnas för att stridsvagnsstödet dröjer för så många andra stater. det var ett illa dolt angrepp på Tyskland och USA, som inte har velat skicka sina Leopard- och Abramsstridsvagnar.

”Ukrainarna behöver hundratals stridsvagnar och de borde få dem från amerikanerna, tyskarna, polackerna och många andra”, skriver Johnson.

”Var behöver västvärlden placera dessa stridsvagnar för tillfället? Bevakande Nordrhein-Westfalen? Skyddande Tennessee? Strövande i byarna i Wiltshire?”

Stöd för Ukraina i Nato

Boris Johnson uttalade sig också mycket starkt för ett ukrainskt Natomedlemskap, något som han var försiktig kring under sin tid som premiärminister, rapporterar The Guardian. Han kallade det ett misslyckande att Natoländerna inte ”levt upp till sitt löfte att släppa in ukrainarna under Natos skyddande paraply.

"Resultatet är det blodigaste kriget i Europa på 80 år. För tydlighetens, stabilitetens och den långsiktiga fredens skull står det nu klart, vilket det inte gjorde före Putins invasion, att Ukraina måste ansluta sig.”

LÄS OCKSÅ: Finlands president i Kiev – möter Zelenskyj

LÄS OCKSÅ: Ukrainska toppar avgår efter korruptionsskandal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.