Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Boris Johnson är tillbaka på jobbet efter att ha tillfrisknat från coronaviruset. Bild: Frank Augstein/AP/TT
Boris Johnson är tillbaka på jobbet efter att ha tillfrisknat från coronaviruset. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Boris Johnson tillbaka – tackade britterna

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är tillbaka på jobbet efter att ha tillfrisknat från covid-19.
Nu söker han samarbete över partigränserna i kampen mot coronaviruset.

Boris Johnson tackade i sitt första tal efter sjukfrånvaron britterna för att de följer de restriktioner som införts på grund av coronasmittan, och bad dem att fortsätta att göra det.

– Varje dag vet jag att viruset för med sig ledsamhet och sorg till hushåll i hela landet. Det här är den största enskilda utmaningen som det här landet har stått inför sedan kriget, sade han från en talarstol som ställts upp utanför Downing Street.

Premiärministern sade att han känner till de omfattande konsekvenserna av de restriktioner som införts, men att han är säker på att folket kommer att besegra viruset.

– Jag vet hur svårt och hur påfrestande det har varit att ge upp, även tillfälligt, de gamla och grundläggande friheterna. Att inte kunna träffa vänner, inte träffa de närmaste, arbeta hemifrån, hantera barnen, oroa sig för jobbet och företaget, sade han.

Han bad alla att fortsätta vara tålmodiga för att inte riskera en ny ökning av smittspridningen.

Utformar ramverk

Johnsons regering har kritiserats av oppositionspartier och vissa företag för att den inte kommit med en tidplan för hur och när restriktionerna ska kunna lyftas. Johnson meddelar att regeringen de närmaste dagarna ska utforma ett ramverk för att lätta på nedstängningen, men premiärministern varnar för att det kan bli svårt.

– Just nu kan vi helt enkelt inte säga hur fort eller långsamt eller när dessa förändringar görs, men regeringen kommer att ha mycket att säga om detta de närmaste dagarna.

Nu meddelar Johnson att oppositionspartierna ska få vara med i arbetet. Han kommer att träffa Labourpartiets nye ledare Keir Starmer den här veckan och andra partiledare nästa, för att försöka nå konsensus kring hur öppnandet ska gå till, meddelar hans talesperson.

– Premiärministern kommer att fortsätta det partiöverskridande samarbete som har pågått de senaste veckorna, säger talespersonen.

Johnson lovade i sitt tal att vara öppen med hur arbetet fortgår.

– De här besluten kommer att fattas med största möjliga transparens och jag vill dela med mig av hur vi jobbar och hur vi tänker, hur jag tänker, med er, det brittiska folket.

Efter Johnsons tal meddelade regeringen att en medborgare varje dag ska få fråga ministrar och experter en fråga på den dagliga presskonferensen. Vem som helst över 18 år ska kunna ansöka på regeringens sajt om att få ställa sin fråga.

Första fasens slut

Landet är enligt Johnson på väg mot slutet av den första fasen av pandemin, och han sade att det kan bli aktuellt att gå vidare när det står helt klart att fasen är över.

– Då kommer det att vara dags att fortsätta till den andra fasen där vi fortsätter att stävja sjukdomen och hålla nere spridningen, men gradvis börjar lätta på de ekonomiska och sociala restriktionerna.

Boris Johnson kommer tillbaka till jobbet på heltid direkt men ska enligt uppgift fortsätta att följa läkarnas råd. Han träffar under måndagen ministrar, rådgivare och får uppdateringar om allt som har hänt.

Sedan han skrevs ut från sjukhuset den 12 april har premiärministern vilat på lantstället Chequers, nordväst om London.

Under Johnsons bortavaro har utrikesminister Dominic Raab lett regeringens arbete.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid sitt första officiella tal efter att ha tillfrisknat från coronaviruset. Bild: Frank Augstein/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid sitt första officiella tal efter att ha tillfrisknat från coronaviruset. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.

Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en post han hade fram till 2016.

Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.

Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.

Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap.