Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Boris Johnson på väg till brittiska parlamentet på måndagen.
Boris Johnson på väg till brittiska parlamentet på måndagen. Bild: Matt Dunham/AP/TT

Boris Johnson: Skolorna öppnar om två veckor

Om två veckor öppnar engelska skolor – och i juni ska man få gå på konserter och på pubar som innan pandemin. Det lovar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Under måndagen presenterade Boris Johnson en tidsplan för hur England ska kunna återöppna under första halvåret 2021.

Planen för att öppna England igen ska vara "försiktig men oåterkallelig", enligt Johnson, och kommer att ske i fyra steg.

Bakom den ambitiösa planen, med komplett återöppning i juni, ligger det framgångsrika brittiska vaccinationsprogrammet konstaterade Johnson i direktsänd tv på måndagskvällen:

– Vi har nu en enkelbiljett till frihet.

I linje med tidigare signaler blir det första steget att öppna brittiska skolor, som varit stängda förutom i undantagsfall sedan årsskiftet.

Bland annat Skottland kan komma att öppna redan om några dagar, medan datumet i England blir den 8 mars:

– Två veckor från i dag är vår plan att skolor och andra utbildningsetablissemang åter kan välkomna elever med covid-testning varannan vecka, sade Johnson till brittiska underhuset tidigare under dagen.

Fyra steg

Från och med samma datum kommer britter åter få träffa en person som inte är del av det egna hushållet.

Steget kommer vara det första av fyra av återöppningen av det brittiska samhället som kulminerar med en planerad total återöppning i mitten av juni.

Steg två tas tre veckor efter den 8 mars. Då tillåts bland annat en del idrott, till exempel fotboll på gräsrotsnivå, samt visst umgänge utomhus mellan människor som inte bor i samma hushåll.

Därefter följer en gradvis öppning och i mitten av juni hoppas Johnson och hans regering att det brittiska samhället ska vara tillbaka som vanligt.

– Ett avskyvärt år kommer att få ge plats för en betydligt bättre vår och sommar, sade Johnson.

Återöppningen är dock avhängig av att pandemin släpper sitt grepp om England, något som flera expertpaneler kommer att utvärdera under fyra separata tillfällen under våren.

Skottland och andra delar av Förenade kungadömet väntas genomföra en liknande process ungefär samtidigt.

Hårt drabbat

Mer än en fjärdedel av befolkningen har fått en första vaccinspruta – men bara en bråkdel har hunnit få den andra sprutan som krävs för ett mer fullgott skydd.

Johnson är klämd mellan ekonomins krav på lättnader och smittskyddets maningar om försiktighet. Den nya virusmutationen B117 har gjort smittoläget extra svårbedömt. Men exempelvis Sverige har med avsevärt lindrigare nedstängning de senaste veckorna fått liknande nedgångar i smittokurvan som britterna.

– Vi måste acceptera att vi måste vara ödmjuka inför naturen, men samtidigt måste vi acceptera att vi inte i all evighet kan fortsätta med restriktioner som delar nära och kära, sade Johnson i sitt tv-tal.

Storbritannien är ett av världens hårdast drabbade länder i pandemin. Bara Belgien och Slovenien har högre antal döda per miljon invånare.

Henrik Samuelsson/TT

Jonas Ekblom/TT

Skolor öppnar igen; två personer från olika hushåll får träffas utomhus.

Sex personer från högst två olika hushåll får träffas utomhus under "Sexpersonsregeln".

Uteserveringar får öppna och socialisering utifrån "sexpersonsregeln" tillåts; britter tillåts semestra inrikes; gym, museer och bibliotek får öppna.

Restauranger får börja servering inomhus och personer får mötas under särskilda regler; sportevenemang som fotbollsmatcher får återigen ha publik på upp till 4 000 besökare.

Alla begränsningar i brittiska samhället släpps: klubbar, konserter och danstillställningar tillåts.

Källa: Brittiska regeringen

Rättat: I en tidigare version angavs fel antal hushåll i punkten 29 mars.