Boris Johnson sitter kvar som Storbritanniens premiärminister

Boris Johnson får sitta kvar som Storbritanniens premiärminister och Tories partiledare. Det står klart efter måndagskvällens misstroendeomröstning inom det egna partiet. 211 ledamöter röstade för att Boris Johnson ska sitta kvar, medan 148 partikamrater anslöt sig till misstroendet.

ANNONS
|

Det finns ett stort missnöje inom Tory-partiet mot den egna partiledaren, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Men han får sitta kvar på sina poster.

Det står klart sedan 211 Tory-ledamöter visat sitt stöd till Johnson och 148 ledamöter röstat för att avsätta honom, i den misstroendeomröstning som de egna partikamraterna initierat på måndagskvällen. Hade mer än hälften av ledamöterna röstat för misstroendet hade Boris Johnson behövt avgå.

Den slutna omröstningen inleddes klockan 19.00 svensk tid, då en kö bestående av brittiska politiker hade bildats utanför röstlokalen i parlamentet. Två timmar senare var omröstningen avslutad och resultatet kunde klockan 22 svensk tid offentliggöras inför ett stort medieuppbåd.

ANNONS

Boris Johnson informerades själv om resultatet, kort innan att det offentliggjordes.

Förtroendet skadat

Samtidigt menade flera parlamentsledamöter, redan innan resultatet offentliggjordes, att resultatet i omröstningen kan peka på att Boris Johnsons förtroende är kraftigt skadat. Företrädaren Theresa May ställdes inför en liknande misstroendeomröstning 2018 och fick då ett större stöd än vad Boris Johnson fick nu. Åtta månader senare hade hon fått lämna sina roller, rapporterar The Guardian.

Inför misstroendeomröstningen vädjade Storbritanniens premiärminister till partikamraterna om att sluta upp bakom honom och partiets politik, snarare än att avsätta honom. Dessutom talade han direkt till det konservativa partiets ledamöter under eftermiddagen, då han enligt BBC lovade att ”leda dem till seger igen”.

Partygate-skandalen har lett till kritik

Orsaken till misstroendeomröstningen är den så kallade partygate-skandalen, som handlar om att flera fester arrangerats med premiärministern samtidigt som landet varit nedstängt med hårda covid-19-restriktioner.

Festerna har utretts och lett till avgångskrav från oppositionen, och nu alltså också en tydlig splittring inom premiärministerns eget parti.

I ett brev som skickades till partikamraterna inför omröstningen beskrev Boris Johnson omröstningen som en möjlighet att ”få ett slut på medias favoritbesatthet”, enligt BBC som tog del av brevet.

”Vi har en gyllene chans att lämna det här bakom oss nu”, skrev Johnson enligt BBC.

ANNONS

Vill fokusera på samhällsproblemen

Boris Johnson skrev vidare att han inte trodde att väljarna skulle förlåta partiet om de fokuserade på den interna politiken, snarare än samhällsproblemen.

”Jag är rädd att de enda som skulle tjäna på det är våra motståndare”, skrev Johnson.

Han listade flera saker som han anser att man har lyckats med politiskt bakåt i tiden, men också vad som behöver göras framöver.

LÄS MER:Boris Johnson ställs inför misstroendeomröstning – kan tvingas avgå

LÄS MER:Johnson: "Tar fullt ansvar" för partygate

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS