Snart lämnar Boris Johnson premiärministerbostaden på 10 Downing Street i London för gott.
Snart lämnar Boris Johnson premiärministerbostaden på 10 Downing Street i London för gott. Bild: Frank Augstein

Boris Johnson kan gå tillbaka till journalistiken

Efter att Boris Johnson för en månad sedan meddelat att han avgår som partiledare och premiärminister har processen om hans efterträdare pågått. Men vad ska han själv göra? Nu spekulerar brittiska journalister om det och en gissning är att han sällar sig till deras skrå.

ANNONS
|

Beskedet att Boris Johnson avgår som partiledare och premiärminister kom efter att ett femtiotal ministrar och högt uppsatta politiker avgått i protest mot hans ledarskap.

Detta efter att han varit involverad i några nya politiska skandaler på kort tid.

Den senaste, den så kallade "Pincher-skandalen", var droppen som fick bägaren att rinna över. Den handlade om falsk information om vad premiärministern visste om en medarbetares tidigare sexuella övergrepp, toppat av en utnämning till en post trots vetskap om dessa.

Hade ”glömt” att han blivit informerad

Allt avslöjades efter att den konservative parlamentsledamoten Chris Pincher gjorde ovälkomna närmanden mot två män under en kväll på puben. Johnson fick gå ut och erkänna att han fått information om tidigare händelser men att han hade ”glömt” av detta.

ANNONS

Den skandalen följde i sin tur på det som i brittisk press kallats "partygate", festande i premiärministerbostaden på 10 Downing Street under coronapandemins restriktioner, och en efterföljande misstroendeomröstning inom hans eget konservativa Tory-parti som Johnson överlevde, men där 41 procent av partiets parlamentsledamöter inte stödde honom. Något som senare ledde till manfall.

Spekulerar om fortsatt försörjning

I den brittiska tidningen The Guardian spekuleras nu om hur den 58-årige Boris Johnson ska försörja sig.

Innan han blev premiärminister för lite drygt tre år sedan inhöstade han 275 000 brittiska pund, motsvarande drygt 3,6 miljoner svenska kronor i dagens penningvärde, för en veckovis krönika i The Daily Telegraph under större delen av sin politiska karriär fram till att han tillträdde den posten. Bra betalt, för i runda slänga tio timmars jobb i månaden, som The Guardian bedömer att insatsen tagit.

Men just The Daily Telegraph har blivit något ljummare i sin inställning till honom efter ”partygate” och The Guardian bedömer därför att Boris Johnson kanske måste se sig om efter en annan inkomstkälla.

Daily Mail skulle kunna vara ett alternativ. Enligt The Guardian har flera källor där kontaktat honom om att skriva kolumner där i stället. Men tidningen påpekar också att det ännu saknas bekräftad information om sanningshalten i detta, såväl från 10 Downing Street som Daily Mail.

ANNONS

Enligt The Guardian skulle en sådan relation, mellan Daily Mail och Johnson, innebära en snabb helomvändning från i höstas, då tidningen under den tidigare ledningen ofta hade en kritisk hållning mot honom. Under den nuvarande tidningsledningen är det däremot tvärtom. Även efter ”partygate”.

Fick sparken från The Times

The Times där han en gång arbetade i sin ungdom, och faktiskt fick sparken efter att ha hittat på ett citat, kanske inte är aktuell. Efter att den anställningen hade avslutats blev han redaktör för The Spectator och sedan euroskeptisk kolumnist i The Daily Telegraph.

Oavsett krönikeskrivande eller inte kommer Boris Johnson inte att stå utan inkomster. Hans premiärministerlön halveras från 84 000 brittiska pund, men han kommer enligt The Guardian att bli anlitad som talare med stora arvoden och förmodas också att kunna inhösta en del för sin försenade Shakespeare-biografi som han skrev på för ett förlag under sin tid som borgmästare i London. Arvodet: 500 000 pund. Senare ska han ha sökt hjälp för att slutföra projektet och det är oklart hur långt han är från att sätta sista punkten i detta bokprojekt.

Boris Johnson meddelade att han skulle avgå som partiledare för det konservativa Tory-partiet och därmed också som premiärminister den 7 juli 2022.

ANNONS

Vem blir partiledare och premiärminister?

Vem som slutligen väljs till Tories nya partiledare av två återstående kandidater avgörs genom poströstning av de drygt 160 000 partimedlemmarna. Resultatet ska tillkännages den 5 september.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS