Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson håller linjetal om brexit i London.

Boris Johnson: Brexit ger hopp

Att ångra sig om brexit vore ett svek och kommer inte att ske, lovar Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson. Nu manar han landet att enas bakom tanken på ett utåtriktat och självsäkert liv utanför EU.

Johnsons onsdagstal i London hade tydligt dubbla syften: dels att avfärda tanken på en ny folkomröstning om EU-medlemskapet, dels att få folket bakom brexit och bremain att börja dra åt samma håll.

- Brexit är inte bara nutidens stora liberala projekt, utan ett projekt som över tid kan ena det här landet. Så låt oss göra det med självförtroende, talade utrikesministern och varnade för följderna av att försöka stoppa utträdet.

- Jag anser att det vore ett förödande misstag som kan leda till permanenta och outrotliga känslor av svek. Vi kan inte och kommer inte att låta det ske, sade Johnson.

Tillbaka till 50-talet?

Talet är det första i en rad linjetal om brexit de närmaste veckorna från olika ministrar.

Premiärminister Theresa May talar på lördag – direkt efter ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på fredag. Sedan följer bland andra brexitministern David Davis och handelsministern Liam Fox.

Johnson försökte för sin del avfärda alla farhågor om att Storbritannien nu sluter sig.

- Vi vill inte dra upp vindbryggan. Det handlar inte om att återvända till något självförsörjande 1950-tal med spam, kål och lever. Vi kommer att fortsätta vara européer både praktiskt och psykologiskt, lovade Johnson.

Bestämma själv

Utrikesministern ser framför sig en rad ekonomiska möjligheter när britterna inte längre behöver följa "direktiv som skapats i Bryssel, på uppmaning av någon lobby-grupp".

Framför allt handlar brexit enligt Johnson om att bestämma själv.

- Vi kommer att ta beslut om lagar, inte för att de hjälper till att bygga ett Europas förenta stater, utan för att vi vill skapa den bästa plattformen för ekonomin att växa och hjälpa folk att leva sina egna liv. Och när vi styr oss själva – när alla dessa friheter ligger öppna – så kommer vi heller inte kunna skylla på Bryssel för alla våra problem, för det kommer att vara vårt ansvar och ingen annans, talade Boris Johnson i London.