Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Vudi Xhymshiti
Bild: Vudi Xhymshiti

Boris Johnson överlägsen i tredje omröstningen

Boris Johnson har övertaget i kampen om ledarskapet för det brittiska Torypartiet. Under onsdagskvällen utökade han sin ledning och har nu stöd av 143 ledamöter, skriver The Guardian.

I onsdagskvällens omröstning slogs Rory Stewart ut. Storbritanniens förre utrikesminister Boris Johnson leder nu kampen om partiledarskapet för Tories överlägset, med 143 röster.

– Tack igen till vänner och kollegor för ert stöd i den tredje omröstningen – på min födelsedag! Vi har kommit långt men har en lång väg kvar, skriver Boris Johnson på Twitter.

Han har nästan tre gånger så många röster som landets nuvarande utrikesminister Jeremy Hunt (54) och miljöminister Michael Gove (51). Inrikesministern Sajid Javid fick 38 röster.

De flesta av anhängarna till förre brexitministern Dominic Raab valde att lägga sina röster på Boris Johnson i kvällens omröstning, efter att Raab slagits ut i omgången före, enligt The Guardian.

Det konservativa partiets ledamöter röstar igen på torsdagsmorgonen för att slå ut fler kandidater. Om det krävs hålls även en omröstning på eftermiddagen för att bestämma vilka två Torypolitiker som går vidare till den sista omröstningen som hålls senare i sommar, då partiets 160000 medlemmar röstar.

– För mycket står på spel för att en person ska segla igenom omröstningen oprövad, skriver Jeremy Hunt på Twitter efter att ha kommit tvåa efter Boris Johnson i tre omröstningar i rad.

Fakta: Fyra kandidater kvar

Startfältet i kampen om vem som ska bli ny partiledare efter Theresa May – och därmed även efterträda henne på premiärministerposten – har krympt till fyra kandidater:

Boris Johnson, 54, tidigare utrikesminister. Hårdför brexitör som kan tänka sig lämna EU med eller utan avtal.

Jeremy Hunt, 52, utrikesminister. Ville inte lämna EU. Vill nu lämna, men med nytt avtal.

Michael Gove, 51, miljöminister. Brexitförespråkare som står bakom Mays avtalsförslag, men inte utesluter en hård brexit.

Sajid Javid, 49, inrikesminister. EU-skeptiker som röstade mot brexit 2016, men nu kan tänka sig att lämna EU utan avtal.

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.