Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Borgmästare i N.Y. tror på enkel seger

En värdig förlust. Fernando "Freddy" Ferrer tror inte själv på seger i borgmästarvalet i New York på tisdagen. Men han hoppas att han skall uppfattas som en anständig kandidat med siktet inställt på nya politiska uppdrag.
Demokraten Ferrer trodde att han skulle kunna besegra den sittande borgmästaren Michael Bloomberg som sökte återval. Ferrer tyckte att han hade en hel del som talade för honom. New York är i grunden en demokratisk stad - trots republikansk borgmästare - och han vädjade med sitt latinamerikanska ursprung till "latino"-väljarna. Klassresan, som han startade som skoputsarpojke, passade också in den amerikanska drömmen. Men Ferrer missbedömde Michael Bloomberg och nu klagar Ferrer bittert:
- Det går inte att besegra en sittande borgmästare som satsar 100 miljoner dollar på att bli vald.
Enligt Bloombergs officiella uppgifter hade han spenderat 65 miljoner dollar för ett par veckor sedan och beräknades gå över de 75 miljoner dollar som han lade ut när han ställde upp för första gången för fyra år sedan. Kampanjerna har dränerat hans egen miljardförmögenhet något, men Bloomberg har sagt att politiken har varit värd pengarna. Ferrers kampanj har kostat omkring 20 miljoner dollar, en avsevärd summa som dock numera betecknas som "småpotatis" sedan penningkarusellen på allvar tagit fart de senaste tjugo åren.

Trettio procent efter
Ferrer ligger trettio procent bakom Bloomberg i opinionsmätningarna före valdagen. Det skulle vara en första klassens politisk sensation om han klarade av att hämta upp det försprånget. Han har fått draghjälp av New Yorks drottning, senator Hillary Rodham Clinton, men det har inte rätat upp hans kampanj.
Ferrer håller fast vid ett enkelt budskap:
- Jag kommer aldrig att bedriva en negativ kampanj, säger han med tillägget:
- En negativ kampanj skulle förresten vara omöjlig eftersom jag skulle krossas av skamgrepp för hundra miljoner dollar.

Hövlig ton i kampanjen
New Yorks väljare har möjligen noterat den hövliga tonen i valkampanjen (särskilt i jämförelse med tidigare val) men haft svårt att hitta det positiva budskapet. Och när Bloomberg anklagas för att gå George W Bushs ärenden går det inte riktigt hem. Bloomberg är knappast en övertygad republikan, han valde partiet 2001 för att slippa det uppslitande primärvalet mellan demokratiska kandidater. På den republikanska sidan var det lugnare och Bloomberg lade sig också nära den avgående borgmästaren Rudolph Guiliani som fått hjältestatus efter terrordåden den 11 september.

Ingen politisk spelare
Bloomberg är affärsmän och var ingen politisk spelare när han bestämde sig för att försöka bli borgmästare. Han lovade att strama upp New Yorks budget med affärsmässiga metoder och lanserade en noll-tolerans för brott. Men efter två år som borgmästare hade han bottennoteringar i opinionsmätningarna med bara 24 procents uppskattning. Han hade höjt skatter och fick kritik från konservativa republikaner och demokraterna såg en möjlighet att bli av med honom.
Men de senaste åren har ekonomin förbättrats i New York och Bloomberg kunde uppvisa ett budgetöverskott utan att ha gjort dramatiska inskränkningar i de offentliga utgifterna.

Minskat antal brott
Brottsstatistiken talar också till Bloombergs fördel. Antalet brott har minskat med 20 procent sedan Bloomberg tillträdde. Kritikerna hävdar visserligen att det är fel att räkna på det sätt som Bloomberg gör - enklare brott kan inte fösas samman med allvarliga och därför haltar jämförelsen. Men Bloomberg har lyckats skapa intrycket av en säkrare stad som långsamt börjat återfå balansen efter terrordåden som en tid förlamade New York.
Så det är bara att förlora med värdighet som återstår för Fernando Ferrer. Och för demokraterna att slicka såren så att inte borgmästarvalet smittar av sig på mellanårsvalet nästa höst då Hillary Clinton beräknas ställa upp för omval till senaten och kanske på allvar lägga sig i läge för presidentposten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.