Köerna från Marawi är kilometerlånga när människor försöker fly från staden.
Köerna från Marawi är kilometerlånga när människor försöker fly från staden.

Bombningar mot filippinska extremister

Filippinska säkerhetsstyrkor har satt in bombflyg i Marawi för att bekämpa IS-anknutna extremister som rapporteras ha tagit gisslan och mördat minst elva civila.

ANNONS
|

- Vi utför kirurgiska bombningar, säger militäre talespersonen Jo-Ar Herrera, troligtvis syftande på precisionsbombningar.

På onsdagen utfärdade Filippinernas president Rodrigo Duterte undantagstillstånd i landets sydligare delar sedan strider brutit ut med militanta extremislamister trogna terrorrörelsen IS.

När nyheten nådde Duterte avbröt han sitt statsbesök i Ryssland och reste tillbaka till Filippinerna.

Huvuddelen av Marawis runt 200000 invånare rapporteras ha flytt från staden, som ligger ungefär 80 mil söder om huvudstaden Manila. Myndigheterna uppmanar dem som har stannat kvar i Marawi att hålla sig inomhus.

ANNONS

Enligt filippinska myndigheter har elva soldater, två poliser och 31 extremister hittills dödats i striderna. Organisationen Site, som följer extremiströrelser på nätet, rapporterar att IS hävdar att fler än 70 soldater har dödats i Marawi och ytterligare tio på ön Jolo. Uppgifterna har inte gått att bekräfta.

Duterte sade på onsdagen att en av poliserna som har dödats stoppades av extremister vid en vägspärr, där han halshöggs.

Extremiströrelsen håller också 12–15 katoliker, som förts bort från en lokal kyrka, enligt biskopen Edwin Dela Pena.

TT-AFP

ANNONS