Bombhot mot två SAS-plan på väg till Bryssel

Bombhot riktades mot flighter som var planerade att landa under kvällen på Bryssels flygplats. Två SAS-flyg berördes av hoten. Men enligt SAS har bägge flighter landat säkert. Hoten var av allt att döma falska.

ANNONS
|

Bombhot riktades mot flighter planerade attlanda på flygplatsen i Bryssel, Zaventem, under onsdagskvällen. Enligt den federala åklagaren var hoten tillräckligt allvarliga för att vidta åtgärder, den uppgiften gick åklagaren ut med vid 19-tiden på onsdagen.Det skriver tidningen De Redactie.

Samtliga flighter som berördes av hoten ska ha landat säkert. Av allt att döma var bombhoten falska, rapporterar belgiska medier.

SAS-flygningar hotade

Två SAS-flyg berördes av hoten. Det enaflög in från Arlanda och det andra från Oslo. Bägge ska halandatsäkert på Bryssels flygplats, det bekräftade SAS vid 20:30-tiden på onsdagskvällen.

–Hotet var riktat mot inkommande flyg till Bryssel. Just då hade vi två plan på väg till Bryssel, ett från Arlanda och ett från Oslo. Båda har landat säkert och passagerarna är inne i terminalen. Planen landade helt normal, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

ANNONS

Vad vet ni om hoten?

–Inte så mycket mer än att de tolkats som allvarliga. Vårt fokus nu är att ta hand om passagerare och besättningen. De är på debriefing just nu. Själva utredningen av hoten överlåter vi åt polisen, sa Nyman vid klockan 20:30.

Journalisten Bart Raes var ombord på SAS-flyget från Oslo. Han menar att han inte underrättats om ett potentiellt problem. Först efter att planet landat säkert och anlänt vid grinden ska piloten ha informerat passagerarna om att det riktats ett bombhot mot planet.Passagerarna ombadsatt förbli sittande.

–Piloten fickbombhot mot mitt flyg från Oslo till Bryssels flygplats20 minuter före landning, skrev journalisten Bart Raes på Twitter.

Efter uppskattningsvis tio minuter ska passagerarna ha fått lämna planet. Enligt Raes fick piloten bombhotet ungefär tjugo minuter före landning. Men detta meddelades alltså inte passagerarna.

Även marockanskt flyg hotat

Ytterligare en flight ska berörts av hoten. Den ska tillhöra detmarockanska flygbolaget Air Arabia Maroc. Detta ska haavletts och landat på flygplatsen iToulouse, Frankrike. Vid 21:30-tiden hade planet genomsökts och kunde åter lyfta för att nå sin slutdestination i Bryssel. Det rapporterade tidningen De Redactie.

Belgiska myndigheter vidtog åtgärder

På Bryssels flygplats har ytterligare säkerhetsåtgärder vidtagits sedan bombhotet kom in på onsdagen. Det rapporterar tidningen Le Vif.

ANNONS

Vad åtgärderna innebär avslöjade inte den federala åklagaren. Han avslöjadeinte hellerexakt vad hoten gick ut på.

–En intervention är på gång, bekräftade en anställd på Zaventemflygplatsen för tidningen De Redactie.

Landets inrikesminister Jan Jambon uttalade sig efter att bombhoten var överspelade.

–Det finns ingen anledning till panik,även om hoten är tillräckligt allvarliga för att vidta åtgärder, sa inrikesministern Jan Jambon enligt tidningen Deutsche Welle.

Hot i sociala medier - mot flera länder

Enligt den federala åklagaren händer det regelbundetbombhot riktas mot flygplan. Dessa meddelas oftast inte passagerarna. Men den här gången fanns det "allvarliga indikationer" på att hoten stämde, men åklagaren avslöjade inte mer om saken.

Bombhoten utreds nu av belgisk polis. Straffen för falska bombhot är stränga i Belgien, det rapporterar tidningen De Redactie.

Enligt inrikesministeriet har säkerhetstjänster i flera länder upptäckt oroande meddelanden på sociala medier under onsdagen. Dessa samlades och vidarebefordrades till belgiska myndigheter.Hoten tolkades som tillräckligt allvarliga för att vidta åtgärder på Bryssels flygplats, enligt tidningen De Redactie.

Terrorattackerna i mars

Den 22 mars i år dödades32personeroch ytterligare 250 skadades vid terrorattentaten mot Bryssels flygplats samt stadens tunnelbana den 22 mars i år.Två självmordsbombare utlöste bomber som de bar på sina kroppari avgångshallen på Bryssels flygplats.

LÄS OCKSÅ:De misstänks ligga bakom attentatet

ANNONS

Ungefär en timme senare avlöste en tredje självmordsbombare en bomb på tunnelbanestationen Maelbeek i den belgiska huvudstaden. Två bröder låg bakom två av attackerna.Enav bröderna sprängde sig själv på flygplatsen, medan den andra sprängde sig själv vid tunnelbanestationen Maelbeek.

ANNONS