Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Bomber skickade till Obama och Clinton

Flera sprängladdningar har skickats till framträdande personer i USA. Föremålen har adresserats till bland andra de tidigare presidenterna Bill Clinton och Barack Obama.
Även en större kontorsbyggnad på Manhattan utrymdes under onsdagen efter att en misstänkt bomb och ett kuvert med vitt pulver i anträffades i CNN:s postrum.
– Det vi har sett är en terrorhandling, säger Bill de Blasio, borgmästare i New York.

Det var sent på tisdagskvällen lokal tid som den första sprängladdningen upptäckes i anslutning till USA:s tidigare president Bill Clintons och hans hustru Hillary Clintons bostad norr om New York City. Föremålet kom via posten.

Makarna är båda skyddspersoner och har bevakning av den amerikanska underrättelsetjänsten US Secret Service.

Under onsdagen upptäcktes även ett liknande föremål adresserat till ett kontor med koppling till Barack Obama och hans hustru. Brevet med det explosiva innehållet var adresserat till Barack Obama, skriver bland andra New York Times.

I tisdags hittades även en sprängladdning utanför den ungersk-amerikanske miljardären och filantropen George Soros hem i Bedford, inte långt ifrån paret Clintons bostad. Enligt CNN ska det misstänkte föremålet har placerats i en brevlåda. Myndighetsföreträdare uppger enligt amerikanska medier att laddningarna som har skickats till flera olika framträdande personer är utformade på liknande sätt. Enligt nyhetsbyrån AP misstänker FBI att bomberna är skickade av en och samma person.

Upptäcktes i rutinkontroller

Enligt Secret Service var varken makarna Obama eller paret Clinton i närheten av sprängladdningarna som skickades till dem och de riskerade därmed inte att utsättas för dess innehåll.

Under onsdagseftermiddagen utrymdes också byggnaden Time Warner Center på Manhattan efter att en misstänkt sprängladdning anträffades i postrummet hos tv-jätten CNN som har sina lokaler i byggnaden. I anslutningen till laddningen hittades också ett kuvert med ett ännu okänt vitt pulver i.

– Det vi har sett är en terrorhandling, sa Bill de Blasio, borgmästare i New York under en presskonferens som hölls i anslutning till avspärrningarna runt Columbus Circle under onsdagseftermiddagen svensk tid.

Under presskonferens meddelade polisen också man sökt igenom Time Warner Center med bland annat bombhundar utan att ha hittat några fler misstänkt farliga föremål.

Det misstänkta föremålet som anträffades i postrummet ska enligt CNN ha varit adresserad till den tidigare direktören för underrättelsetjänsten CIA, John Brennan.

Brennan förekommer frekvent som expert hos kanalerna MSNBC och NBC och har gjort sig känd som en ihärdig kritiker till USA:s nuvarande president Donald Trump.

Senare under dagen publicerade amerikanska medier en bild på anordningen.

Polischefen: "Låter oss inte skrämmas"

Under presskonferens uppgav James P. O’Neill, New York-polisens högste företrädare, att anordningen verkade vara explosiv. O’Neill utlovade samtidigt att gärningsmannen eller gärningsmännen kommer att jagas med fullt kraft.

– Vi har sett det här förut. Vi har sett värre. Vi kommer inte låta oss skrämmas och kommer att ställa förövarna till svars, sa James P. O’Neill.

Under inledningen av rapporteringen om de olika händelserna i New York City och Washington DC under onsdagen uppgav flera amerikanska medier även att ett misstänkt paket hade skickats till Vita Huset. Uppgifterna kommenterades senare av Secret Service som felaktiga.

Med anledning av de misstänkta sprängladdningarna som har anträffats har polisen i New York City öppnat en telefonlinje, en så kallad hotline dit människor uppmanas att höra av sig om de ser något misstänkt.

USA president Donald Trump hålls kontinuerligt uppdaterad om händelseutvecklingen, uppger Vita Husets pressekreterare Sarah Sanders för CNN.

Föremålen ska undersökas av FBI

CNN rapporterar samtidigt ytterligare misstänkta paket skickats till amerikanska politiker. Under onsdagsmorgonen skickades ett misstänkt föremål till den demokratiska kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz kontor.

Senare under dagen meddelade polisen att paketet var adresserat till USA:s tidigare justitieminister Eric Holder som satt i Barack Obamas regering mellan 2009 och 2015. Då fel adress hade angivits returnerades brevet till partikollegan Wasserman Schultz kontor.

Under onsdagens presskonferens i New York meddelade samtidigt delstatens guvernör Andrew Cuomo, att även han fått ett misstänkt paket skickat till sig.

Efter några timmar kommenterade USA:s president Donald Trump händelserna. Han lovade att den eller de som ligger bakom paketen ska ställas inför rätta.

- Vi kommer inte att hålla tillbaka några resurser eller utgifter i det arbetet, sade han vid en presskonferens.

- I tider som dessa måste vi alla enas, komma samman och sända ett väldigt tydligt, otvetydigt budskap om att handlingar och hot om politiskt våld inte har någon plats i USA.

Föremålen som har skickats till de olika personerna kommer nu att genomgå kriminaltekniska analyser och undersökas av FBI. Något klart motiv till attackerna har i nuläget ännu inte kommit fram. Polisen utesluter inte att fler misstänkta paket adresserade till kända personer kommer att anträffas.

Ingen av de skarpa sprängladdningarna har exploderat och ingen har kommit till skada.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.