Bombdåd mot tysk moské

Under måndagskvällen detonerade två hemgjorda bomber i Dresden. Motivet ska vara främlingsfientligt, enligt tysk polis.

ANNONS
|

Strax före klockan tio på måndagskvällen fick polisen i den tyska staden Dresden ett larm om att en explosion hade skett vid en moské i staden, det skriver Dresdenpolisen i ett pressmeddelande.På plats hittade polisen resterna av den hemgjorda bomb, som var orsaken till explosionen. Imamen, hans fru och deras två söner befann sig inne i moskén när bomben detonerade, men alla klarade sig utan skador. Ingen annan person skadades heller, däremot hade entrédörren slagits in av tryckvågen och fasaden hade färgats svart av sot.

Andra bomb på uteservering

En halvtimme efter explosionen vid moskéndetonerade ytterligare en hemgjord bomb i centrala Dresden. Den här gången vid mässlokalen "Internationale Congress Center". Explosionen inträffade på en uteservering mellan mässan och ett hotell.En glaskubsom var en del av uteplatsenkrossades men ingen person skadades. Även den här gången hittade polisen rester av en hemgjord sprängladdning. Platsen evakuerades och polisen bad hotellgäster med utsikt mot uteserveringen att hålla sig borta från fönstren.

ANNONS

Främlingsfientligt motiv

Under natten skickades ett femtiotal poliser utför att skydda andra moskéer i staden.

– Hittills har ingen tagit på sig ansvaret för dåden. Men vi utgår ifrån att motivet var främlingsfientligt, säger Horst Kretzschmar, polischef i Dresden, i ett pressmeddelande.

Det var i Dresden som den anti-islamska rörelsen Pegida hade sitt ursprung. Vid höjden av sin popularitet i början av 2015 samlades omkring 20 000 människor på deras demonstrationer.

ANNONS