Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Bild: Eraldo Peres/AP/TT

Bolsonaro utreds för fuskutspel

Brasiliens valmyndighet TSE ska utreda president Jair Bolsonaro efter påståenden om fusk i kommande val.

ANNONS

Bolsonaro, som väntas försöka bli omvald 2022, har påstått att landets valsystem är sårbart för fusk. Hans kritiker menar att han, liksom USA:s expresident Donald Trump, säger så för att så tvivel bland folket vilket skulle underlätta för honom att inte acceptera ett eventuellt nederlag.

TSE kommer även att be HD utreda ifall Bolsonaros attacker på valsystemet på sociala medier är brottsliga och hotar demokratin i Brasilien.

Bolsonaro har efterlyst att man frångår det helt elektroniska valsystemet och att papperskopior skapas för varje lagd röst. Detta för att man ska kunna kontrollräkna röster vid eventuell misstanke om fusk, säger han. Han säger också att han kanske inte kommer att erkänna nästa års valresultat om inte systemet ändras.

ANNONS

I helgen har anhängare till presidenten demonstrerat på flera håll i Brasilien för att uttrycka sitt stöd för Bolsonaros krav.

Enligt TSE har det sedan det elektroniska valsystemet infördes 1996 inte förekommit något dokumenterat fall av valfusk.

"Det elektroniska röstningssystemet granskas före, under och efter valet", heter det i ett uttalande. TSE säger vidare att tryckta valsedlar är mindre säkra än elektroniska, och att om Brasilien går tillbaka till manuell räkning av 150 miljoner tryckta valsedlar skulle risken för fusk vara större.

På torsdag ska ett kongressutskott rösta om Bolsonaros förslag om tryckta valsedlar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS