Brasiliens president Jair Bolsonaro på Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz.
Brasiliens president Jair Bolsonaro på Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz.

Bolsonaro: Strävar för miljöskydd i Brasilien

När Brasiliens nye ledare Jair Bolsonaro gjorde entré på den internationella arenan på Världsekonomiskt forum i Davos låg fokus på landets framtida ekonomireformer. Han försökte också dämpa den utbredda oron för att Amazonas kan komma att hotas av avverkning och jordbruk.

ANNONS
|

Presidenten ville sälja in bilden av ett Brasilien öppet för investeringar.

- Särskilt inom jordbruksnäringen som är väldigt viktig för oss, sade den högernationalistiske presidenten Bolsonaro i Davos inför sitt anförande.

Senare i sitt tal försäkrade han att miljön inte står inför ett hot, trots oro för att den nya regeringen i Brasilien kommer att öppna upp regnskogen ytterligare för skogsavverkning och jordbruk.

ANNONS

"Vill skydda miljön"

Enligt Bolsonaro kommer han att sträva efter att skydda miljön parallellt med en nödvändig ekonomisk utveckling av landet. Regeringens ekonomiska program har glatt aktiemarknaderna. Samtidigt bekymrar sig många för att Bolsonaros vilja att bereda mark åt jordbrukssektorn kommer att få hans regering att öppna för en än snabbare skövling av Amazonas.

- Jag vill presentera er alla för det nya Brasilien vi bygger, sade presidenten och nämnde sänkta skatter och ekonomisk utveckling.

- Vi är fast beslutna om att ändra vår historia.

"Återställa förtroende"

Enligt Bolsonaro ska en rad åtgärder vidtas som han anser kommer att återställa förtroendet för den brasilianska ekonomin. Bolsonaro och hans marknadsliberala finansminister Paulo Guedes har bland annat lovat avregleringar, att privatisera en rad offentligt ägda företag och genomföra en stor reform av pensionssystemet.

Under sin första utlandsresa i egenskap av president lämnar han också efter sig en växande skandal på hemmaplan, där hans son tillika politikern Flavio Bolsonaro utreds för en rad misstänkta insättningar som gjorts på hans konto.

ANNONS

Ett av Jair Bolsonaros viktigaste vallöften var att utrota den omfattande korruptionen i Brasilien.

TT-AFP

Fakta: Global elit samlas i Davos

Världsekonomiskt forums (WEF) årsmöte samlar årligen tusentals ledare från den ekonomiska och politiska globala eliten i den schweiziska lilla alpstaden Davos. Mötet samlar även frivilligorganisationer, forskare och PR-konsulter i tusental samt kändisar.

Det årliga mötet har snart ägt rum under 50 års tid. Det började i litet format 1971, under rubriken European Management Symposium, med professor Klaus Schwab som pådrivande eldsjäl. Fram till 1987 kallades mötet formellt för European Management Forum.

Sedan 1970-talet har Davosmötet vuxit till en miljardindustri. Årets möte är inget undantag. Prislappen för medlemskap och de finaste biljetterna, som ger tillträde till allt och alla, ligger på hundratusentals kronor.

I år väntas omkring 3000 officiella deltagare till den exklusiva lilla alporten, 22–25 januari. Utöver de officiella deltagarna på hundratals seminarium och paneler med olika varianter på årets tema tillkommer ett stort pressuppbåd och stora skaror affärsmän, lobbyister och tjänstemän, som präglar den ofta snöiga alpinorten med allt från karavaner av bilar till exklusiva middagar, hemliga affärsuppgörelser och nätverksbyggande.

Källa: Reuters, Världsekonomiskt forum

ANNONS