Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bolsonaro misstänkliggör miljörörelser för bränder

Jair Bolsonaro pekar ut miljöorganisationer som skyldiga till de omfattande bränderna i Amazonas. Men den brasilianske presidenten han inga bevis, medger han. Bränderna utgör ett globalt miljöhot, enligt Naturskyddsföreningen.

Skövlingen av träd i Amazonas har blivit ett internationellt bekymmer under Bolsonaros snart åtta månader vid makten. Satellitbilder visar hur kalhyggen snabbt breder ut sig i världens största regnskogsområde. Både inhemska och utländska miljöexperter slår larm om katastrofala följder. Enligt FN:s miljöprogram UNEP är omkring 20 procent av de globala utsläppen av koldioxid en direkt följd av skogsavverkningen.

Ytterligare ett akut hot mot miljö och människor är de omfattande bränder som rasar. Brasilien har haft fler än 72 000 utbrott av bränder hittills i år. Det är en ökning med 84 procent jämfört med samma period förra året, enligt landets nationella institut för rymdforskning. Över hälften av bränder har inträffat i Amazonas.

Kopplas till illegal avverkning

Det tros hänga samman med illegal skogsavverkning. Färre strafförelägganden för brott mot naturskyddslagarna har utfärdats under Bolsonaro. Förra månaden sparkade han chefen för det nationella rymdforskningsinstitutet. Han ifrågasatte satellitdata om avskogningen och avfärdade dem som överdrivna. Han har uppmanat andra länder att inte lägga sig i Brasiliens inre angelägenheter.

Både Tyskland och Norge har stoppat sitt ekonomiska stöd till skydd av regnskogen. Brasilien beskylls för att vända kampen mot skövlingen ryggen. Men Bolsonaro tillbakavisar anklagelser om att han av skulle gynna skogsindustrin, sojabönsodlare, gruvnäring och andra exploatörer av stora djungelområdena på ursprungsbefolkningens bekostad.

Nu lägger han även skulden för bränder på ickestatliga organisationer för att få honom att framstå i dålig dager.

– Det är det kriget som vi står inför. Eldsvådorna tändes på strategiska platser. Allt indikerar att de åkte dit för att filma och starta eldsvådorna. Det är min känsla, sade Bolsonaro.

Kritiseras av miljöorganisationer

Senare tonade presidenten ner sitt uttalande. Han hade inte anklagat organisationerna för att ha tänt eld på Amazonas, utan endast berättat om sina misstankar.

Han avslöjade inte vilka han syftade på. Men flera tongivande miljöorganisationer, som Världsnaturfonden, är kritiska till att Bolsaonaro upplåtit naturområden till jordbruk och gruvdrift. Jordbrukare misstänks också avsiktligt ha startat bränder för att illegalt skövla områden.

Brasiliens president Jair Bolsonaro Bild: Eraldo Peres
Brasiliens president Jair Bolsonaro Bild: Eraldo Peres

– Vi har länge sagt att det här är ett globalt miljöproblem, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén till TT.

En tropisk regnskog kan per definition inte brinna, berättar hon:

– Den har två perioder, en våt och en våtare. Bara det att den brinner är ett tecken på att det har blivit torrare. Bränderna är i sig ett uttryck för att förhållandena i Amazonas förändrats drastiskt på grund av avverkning, vilket påverkat regnskogsmiljön.

Fler bränder än tidigare

Enligt Torsten Krause, biträdande lektor vid Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling, avger bränderna inte bara kolmonoxid. De förstör även skog som absorberar koldioxid, de förorenar floderna och förstör livsbetingelserna för ursprungsbefolkningar och olika arter.

Bränder i Amazonas är inte ovanligt så här års. Det nya är omfattningen. Den främsta orsaken till bränderna, säger Torsten Krause till TT, är en globalt efterfrågan på de brasilianska produkterna.

— Det ligger ett ansvar på politiker att ställa krav på produktionsmetoderna, men också på oss som konsumenter. Till exempel kommer mycket kött som säljs i Sverige från djur som fötts upp på soja från Brasilien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.