Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

BoJos uråldriga släkting: Syfilismumie

Den mumifierade kvinnans identitet har länge gäckat forskare i Schweiz. När de äntligen fick svar väntade en överraskning. Kvinnan är släkt med Storbritanniens utrikesminister Boris "BoJo" Johnson.

ANNONS
|

Mumien har varit ett mysterium ända sedan den hittades i samband med renoveringen av en kyrka i den schweiziska staden Basel 1975. Kroppen var välklädd och begravd precis framför altaret, så alla tecken pekade mot en välbärgad dam från staden.

Det fanns dock ingen gravsten, men en ledtråd var att kroppen var full av kvicksilver – en standardbehandling mot könssjukdomen syfilis från sent 1400-tal fram till 1800-talet.

Under årens lopp har forskarna vänt och vridit på alla möjliga uppslag i jakten på kvinnans identitet. Genom att ta ett dna-prov från mumiens stortå och jämföra med levande ättlingar kunde forskarna till slut slå fast att kvinnan var Anna Catharina Bischoff, som dog i Basel 1787.

ANNONS

Genom att ytterligare lägga pussel med hjälp av födelseattester och vigselbevis kom forskarna fram till att Anna Catharina Bischoff är den brittiske utrikesministern Boris Johnsons anmoder, rapporterar mediebolaget BBC.

"BoJo" har ännu inte kommenterat upptäckten, men har tidigare beskrivit sina gamla släktingar – som nu har visat sig härstamma från Bischoff – som "förnäma sprättar".

TT

Fakta: Fruktad könssjukdom

Syfilis är en infektionssjukdom som i allmänhet smittar genom samlag. Den kan även smitta genom blod eller från en infekterad gravid kvinna till fostret.

Sjukdomen är numera ovanlig i Sverige, men fortfarande vanlig på andra håll i världen. Innan aids blev den allvarligaste sexuellt överförbara sjukdomen var syfilis den könssjukdom som gav störst dödlighet.

Före penicillinbehandlingens genombrott på 1940-talet fanns ingen helt effektiv behandling, och sjukdomen var därför mycket fruktad.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS