Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bojkott mot danska produkter i Göteborg

Stor upprördhet men betoning på att protesterna måste vara fredliga. Så kan stämningen sammanfattas bland Göteborgs muslimer.
Bachar Ghanoum är styrelseledamot i Islamiska förbundet i Göteborg och läkare på Östra sjukhuset. Dessutom driver han privatmottagning i Gårdsten.
Han bojkottar nu danska varor i förhoppning om att få danskarna att tänka efter.
Terrorkopplingen värst
Publiceringen, och sättet teckningarna var gjorda, uppfattas allmänt som en aggression mot kärnan i islam. Att relatera profeten Muhammed till bin Laden och därmed koppla samman alla fredliga muslimer med terrorism, det är det mest upprörande, anser Bachar Ghanoum.
Hans egen Danmarksbojkott kommer att fortsätta så länge ingen klar ursäkt kommit för publiceringen. Tidningens "halvhjärtade beklagande" tror han inte räcker för att lugna känslorna.
Han motiverar sitt ställningstagande också med det politiska klimatet kring muslimer i Danmark och den nyligen genomförda opinionsmätning som visade att en stor majoritet av danskarna är emot en ursäkt.
- Det hade varit skillnad om danska folket varit mer resonabla.
Vädjar om lugn via GP
Mehmet Kirdis är styrelseledamot i Islamiska kulturföreningen, med moské på Hisingen. Han har kontaktat GP för att nå ut med en maning om lugn:
- Det är stor uppståndelse bland muslimer i Göteborg och jag vill inte att temperaturen ska höjas ytterligare. Därför uppmanar jag alla att hålla sig lugna.
Kirdis anser att det finns en risk att uppretade ungdomar ger sig på danskar eller danska intressen i Sverige.
- Man ska protestera, med telefonsamtal och mejl till danska ambassaden, men man ska inte ta till våldsamheter. Det är onödigt att oskyldiga människor drabbas.
Men de "skyldiga" - tecknarna och ansvariga på Jyllands-Posten?
- Tecknarna ska anmälas till polisen och avskedas från tidningen ihop med de ansvariga. Tidningen och danska staten ska be om ursäkt.
Men yttrandefriheten gäller och det finns knappast någon hädelseparagraf som kan användas.
- Det är inte yttrandefrihet utan provokation när man driver med vår religion i syfte att förnedra oss. Publiceringen har kommit som ett resultat av Danmarks utlänningsfientliga politik.
Men måste inte religionen kunna diskuteras?
- Nej, den är redan diskuterad och klar. Vi muslimer är inte så toleranta när man driver med vår religion, säger Mehmet Kirdis.
Ahmadiyamuslimerna har sin moské i Högsbo där också rörelsens enda imam i Sverige är baserad. Agha Yahya Khan säger att det är en väldigt känslig fråga.
Imam Khan säger att islam är en fredlig religion och därför ska man inte vara aggressiv.
- Om någon bränner flaggor eller bojkottar danska företag så är det inte rätt väg. Ahmadiyaförsamlingens protester sker inte på gatorna. Vi tror på jihad (kamp) med pennan, inte svärdet, säger Agha Yahya Khan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.